Frp refses for dobbeltspill om pensjon

Pensjonistforbundet og tre andre organisasjoner hevder arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) snyter alderspensjonistene gjennom en avtale som fører til negativ kjøpekraftutvikling. Foto: NTB scanpix.
Pensjonistforbundet og tre andre organisasjoner hevder arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) snyter alderspensjonistene gjennom en avtale som fører til negativ kjøpekraftutvikling. Foto: NTB scanpix.

Fremskrittspartiet beskyldes for å lure velgerne og drive dobbeltspill om trygdeoppgjøret. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er provosert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen andre partier oppfører seg på denne måten. Det er flaut og uredelig, sier Arnstad til NTB.

Hun mener Frp driver et planlagt dobbeltspill og prøver å lure andre partier og egne velgere.

– Dette er som om Senterpartiet i regjering skulle ha inngått en avtale i jordbruksoppgjøret, for så å jobbe for en helt annen avtale på Stortinget. Hvis Frp virkelig mener alvor, regner jeg med at regjeringen kommer til Stortinget med et forslag til endringer i regelverket og en tilleggsbevilgning. Det kan vi i så fall være med på å diskutere, sier Arnstad.

Hun mener et slikt initiativ fra regjeringen neppe ville blitt nedstemt i Stortinget.

Les også: Eriksson vil sikre pensjonistene fortsatt kjøpekraft

– Forstår ikke

Pensjonistforbundet og tre andre organisasjoner nektet onsdag å undertegne protokollen i årets trygdeoppgjør. De hevder arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) snyter pensjonistene ved å gi dem negativ kjøpekraftutvikling i forhold til i fjor.

Samtidig varsler Frp på Stortinget tiltak og nye initiativer for å øke pensjonistenes inntekter.

– Statsråden er forpliktet til å følge pensjonsforliket som de andre partiene står bak. Men det er ikke til hinder for at Stortinget kan gjøre noe med denne urettferdigheten, sier Frps arbeids- og sosialpolitiske talsperson Erlend Wiborg.

Han avviser at framgangsmåten er uortodoks.

– Marit Arnstad forstår åpenbart ikke maktfordelingsprinsippet. Gjennom pensjonsforliket har Stortinget forpliktet regjeringen til å gjennomføre pensjonsoppgjørene på denne måten, sier han.

Vil endre

Arbeidstakerorganisasjonen Unio mener den gjennomsnittlige alderspensjonist er snytt for 1.700 kroner i årets trygdeoppgjøret.

Pensjonsreformen legger opp til at størrelsen på pensjonen skal følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet – minus 0,75 prosentpoeng. Denne underreguleringen gjør at kjøpekraften blir negativ i år med svært moderate lønnsoppgjør – som i år.

Arbeidsminister Robert Eriksson har sagt at dette skal utredes nærmere, med sikte på endringer i 2016. Men på Stortinget åpner Frp altså for endringer allerede nå. Det samme gjør SV.

– Vi vil fremme et forslag om en regelendring som sikrer at veksten i pensjonene ikke kan bli lavere enn prisveksten. Samtidig vil vi foreslå en ekstrabevilgning i år, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Kritisk

Lysbakken er i likhet med Sp sterkt kritisk til Frps framferd.

– De snakker med to veldig aktive tunger på samme tid. Det er Fremskrittspartiets statsråd som har det hele og fulle ansvaret for at pensjonistene får mindre å rutte med i år. Han har visst i flere måneder at denne situasjonen ville oppstå og burde for lengst ha foreslått regelendringer for Stortinget, sier SV-lederen.

Venstres arbeids- og sosialpolitiske talsperson Sveinung Rotevatn mener Frp fraskriver seg ansvar for regjeringens politikk.

– Vi forhandler gjerne om pensjon med Frp, men da må partiet bestemme seg for hvilket Frp vi skal forholde oss til. Akkurat nå er det ikke lett å se om det er statsråden eller stortingsgruppa, sier Rotevatn til NTB.

Han bemerker at det lover godt for forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett at Frp «tilsynelatende mener det er null problem å dra 276 millioner kroner opp av en hatt».

Personvernpolicy