Meny

Jordbruksoppgjøret:

Sylvi Listhaug kutter 540 millioner i statens tilskudd til jordbruket

BIT FOR BIT? Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) fikk stortingsflertallet med på å redusere realverdien av statens tilskudd til jordbruket med 270 millioner i fjor. Får hun det til i år også? Foto: Stortinget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug (Frp) fikk Venstre og KrF med på å fryse overføringene til jordbruket i fjor. Klarer hun det i år også, har hun skrumpet verdien av tilskuddene med 540 millioner kroner.
Fakta om jordbruksoppgjøret:
  • Fristen for enighet i årets jordbruksoppgjør går ut fredag. Dersom det ikke oppnås enighet om en avtale, går oppgjøret til Stortinget.
  • Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd en økning på 400 millioner kroner i støtte og tilskudd fra staten og mulighet for å hente 350 millioner kroner på pris – totalt 950 millioner kroner – i årets jordbruksoppgjør.
  • Statens opprinnelige tilbud, som ble lagt frem 5. mai, hadde en ramme på 90 millioner kroner.
  • Staten la torsdag kveld uventet fream et revidert tilbud. Det nye tilbudet har en ramme på 295 millioner kroner, og dette vil bli oversendt Stortinget ved eventuelt brudd.

Frp og Høyre har gått til valg på å redusere statens tilskudd til jordbruksoppgjør kraftig. I jordbruksoppgjøret i fjor forsøkte regjeringen å starte kuttene av statens bevilgninger. Men det strandet i Stortinget.

Der sørget Venstre og KrF for å beholde samme tilskuddsramme i 2014 som i 2013, nemlig 14.355 millioner kroner. Likevel kom Listhaug og statsminister Erna Solberg et stykke på vei:

Med SSBs tall for utvikling av pengeverdien, konsumprisindeksen, sank realverdien av statstilskuddet med to prosent, over 270 millioner kroner som følge av fjorårets jordbruksoppgjør.

Les også: Bondeorganisasjonene avviser statens reviderte tilbud

Trass signalene fra Venstre og KrF i fjor, gjentok landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) forsøket på å redusere antall kroner i statens overføringer også i statens første tilbud i år, med 110 millioner kroner.

I det reviderte tilbudet som kom 14. mai, har staten fjernet det punktet og opprettholder tilskuddene på samme nivå som de var i 2013 og 2014.

Blir prisstigningen fortsatt rundt to prosent, innebærer statens reviderte tilbud nye 270 millioner kroner i verdiforringelse av statens innsats i jordbrukspolitikken. 

Les kommentar: Sylvi Listhaugs politiske mesterstykke

Går det gjennom i Stortinget, har regjeringen dermed klart å redusere verdien av tilskuddene med 540 millioner kroner. Inntektsvekst må dermed komme av rasjonalisering og økte prisinntekter.

– Når du kjører alt på pris, imøtekommer du først og fremst de største brukene. Da øker det spriket som ble et resultat av jordbruksforhandlingene i fjor, sier Per Skorge.

Les også: Sylvi Listhaug 32-doblet tilskuddene til de største

Etter at artikkelen ble publisert, ble Norges Bondelag og staten enige om en jordbruksavtale der statens tilskuddsramme øker med 45 milliner kroner.

Privatøkonomi
Populært