Jordbruksoppgjøret:

Jordbrukets organisasjoner avviser statens nye tilbud

Jordbrukets organisasjoner godtar ikke det reviderte tilbudet staten la fram i går kveld. Spenning om siste ord er sagt fra staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik foregår jordbruksoppgjøret

I jordbruksoppgjøret forhandler staten med Norges Bondelga og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om de økonomiske vilkårene for landets bønder.

De viktigste inntektssidene som påvirkes av jordbruksoppgjøret er hvilke priser bøndene skal få for varene, og tilskudd fra staten.

Formelt hører ikke skattebestemmelser innunder jordbruksavtalen, men partene har de siste årene også lagt til grunn et jordbruksfradrag fra skatten.

Fristen for jordbruksoppgjøret er formelt 15. mai.

Les mer om jordbruksavtalene hos Landbruks- og matdepartementet

Les om jordbrukskoppgjør hos Norges Bondelag

Staten la i går kveld plutselig fram et nytt tilbud i til Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i jordbruksforhandlingene. Der økte de ramma fra 90 til 295 millioner kroner - men fortsatt uten en krone i økte tilskudd fra staten.

Jordbrukets organisasjoner krevde 950 millioner.

De fikk frist til å svare innen klokka ti i dag, på et tilbud som noen tolker som et ultimatum.

ABC Nyheter kan nå offentliggjøre bondeorganisasjonenes svar:

– Vi godtar ikke dette tilbudet, men ønsker å forhandle videre på grunnlag av det, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til ABC Nyheter.

– Et revidert tilbud er grunnlag for forhandlinger. Det står også i tilbudsdokumentet at det er et «grunnlag for en sluttløsning».

– Så kan motparten selvfølgelig tolke det annerledes. Vår inngang er å teste ut statens forhandlingsvilje, legger han til.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell er ikke tilgjengelig for kommentar.

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, er også tilbakeholdende:

– Vi følger spillereglene. Her skal staten ha svaret først. Staten skal ha svaret før media. Etterpå er vi villige til å begrunne svaret, sier Furuberg til ABC Nyheter.

Se intervju med Furuberg i videoen under:

– Det er altfor stor avstand mellom krav og det reviderte tilbudet. Så er det null krone i budsjett. Ikke én krone å drive politikk for å få med seg prodksjon over hele landet, bemerker Per Skorge.

Staten vil hovedsakelig dekke den økte ramma med høyere priser på bondens varer.

– Når du kjører alt på pris, imøtekommer du først og fremst de største brukene. Da øker det spriket som ble et resultat av jordbruksforhandlingene i fjor, sier Per Skorge.

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget og Merete Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget gikk i møte med statens forhandlingsleder Leif Forsell klokka ti fredag formiddag.

Møtet trakk overraskende langt ut. Avisa Nationen melder at journalister for første gang ble bortvist fra Landbruks- og matdepartementet under møtet i dag.

Les også: Sylvi Listhaug 32-doblet tilskuddene til de største

Les også: Utløser stor omfordeling i norske bygder

Les Statens reviderte tilbud, som ble lagt fram kl. 20 torsdag

Les Statens opprinnelige tilbud i jordbruksforhandlingene 2015

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden