Økt fare for pilotstreik i SAS

Halvparten av de norske SAS-pilotene og samtlige av de svenske kan gå ut i streik neste uke dersom ikke meklinger om nye tariffavtaler fører fram. Arkivfoto: Johan Nilsson / SCANPIX
Halvparten av de norske SAS-pilotene og samtlige av de svenske kan gå ut i streik neste uke dersom ikke meklinger om nye tariffavtaler fører fram. Arkivfoto: Johan Nilsson / SCANPIX

Halvparten av pilotene i SAS kan være i streik fra midten av neste uke. Den andre halvparten har inngått nye avtaler med selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skandinaviske pilotene i SAS er i praksis delt i to like store grupper når selskapet ønsker å slanke og strømlinjeforme tariffavtalene for dem med ansvaret for spakene.

Halvparten av pilotene i Norge og samtlige i Sverige kan være i streik fra torsdag morgen dersom meklinger i de to landene ikke fører fram. Den andre halvparten i Norge og samtlige danske piloter har nå fått på plass nye avtaler.

Sikrer en fremtid

Onsdag ettermiddag kom en ny avtale på plass for SAS-pilotene som er medlem av pilotforeningen som springer ut av Braathens.

Den Parat-tilsluttede SAS Norge Pilotforening har forhandlet i flere måneder, og leder Jan Levi Skogvang sier i en pressemelding at den nye avtalen kombinerer ansvarlighet med ansettelsestrygghet.

– Vi har fått overenskomster som gjenspeiler nåtidens konkurransesituasjon og som er med og sikrer skandinaviske jobber og en fremtid for piloter i SAS, sier konsernsjef Richard Gustafson i SAS.

Stor avstand

For den andre halvparten av de norske SAS-pilotene går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren mandag.

LO-tilsluttede Norsk Cockpitforbund fører meklingen for Norske SAS-flygeres Forening.

Avtalen som ble undertegnet onsdag, kan ha økt streikefaren, får NTB opplyst.

Fra før av skal det være stor avstand og minimalt med kontakt mellom partene. Pilotene mener at tilbudet fra SAS er å regne som et diktat, ifølge DN.

Det er avsatt tre dager til meklingen, noe som betyr at det blir streik fra torsdag morgen dersom det ikke blir enighet.

– Krevende

Også i det svenske pilotkorpset er det gitt klart uttrykk for streikevilje. Mens meklingen her allerede er i gang, har Svensk Pilotforening varslet streik for sine drøyt 300 medlemmer fra torsdag.

De svenske pilotene har vanskelig for å se hvordan partene kan komme fram til enighet, ifølge Ritzau.

SAS opplyser i en pressemelding at kompleksiteten og omfanget i eksisterende avtaler har gjort reforhandlingene krevende, men at ambisjonen er å inngå nye og forenklede avtaler også med de to gjenværende foreningene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden