Vekstutsiktene skrus opp i EU og ned i Norge

EU venter at den økonomiske veksten skal ta seg litt opp. Men setter ned vekstanslagene for Norge. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix
EU venter at den økonomiske veksten skal ta seg litt opp. Men setter ned vekstanslagene for Norge. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix

EU håper på medvind og setter opp sin egen vekstprognose. Men skrur Norges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ser klart lysere ut for eurolandene i år enn i fjor, og bedriftene er mer optimistiske, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Lav oljepris, stabil global vekst, lavere eurokurs og veksttiltak har gitt den europeiske økonomien litt mer vind i ryggen, konkluderer EU-kommisjonen i sin vårprognose.

Ekspertene i Brussel ser for seg en vekst på 1,8 prosent i EU som helhet og 1,5 prosent i de 19 eurolandene i år.

Kapasitet

– Det er mye ledig kapasitet i Europa, og det er naturlig å forvente at veksten tar seg opp. Det er en underliggende drivkraft i at husholdningene og bedriftene har gjennomført de tilpasningene de skal, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets.

Prognosene i år er derfor satt opp henholdsvis 0,1 og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med hva Kommisjonen så for seg i februar. For neste år tror ekspertene på en vekst på 2,1 og 1,9 prosent.

Ned i Norge

Mens den lave oljeprisen gir europeerne vind i seilene, demper den veksten i energikjempen Norge.

– Selv om fjerde kvartal av 2014 ga en positiv overraskelse, er de økonomiske utsiktene i Norge blitt mindre lyse, er konklusjonen fra Brussel.

Prognosen for Norge er en vekst på 1,5 prosent i år og 1,6 prosent neste år, ned fra anslagene i februar på 1,7 og 1,8 prosent.

– Dette er en nedjustering i takt med det de fleste venter seg, sier Bruce.

Den kommer før Norges Bank kunngjør sin renteavgjørelse torsdag. Dagens 1,25 prosent skal kuttes før sommeren, men det er fortsatt uklart om veksttiltaket kommer i mai eller juni.

Presset forbruk

Etterspørselen i Norge har vært solid, men de europeiske analytikerne tror vanskeligere forhold i arbeidsmarked nå kan presse forbruket.

En halvering av oljeprisen kommer til å merkes i investeringer og sysselsetting, men prognosene tar også høyde for en positiv effekt av fallet i kroneverdien.

– Investeringene fra oljesektoren har vært en viktig drivkomponent fram til og med i fjor, men nå får vi motsatte effekter, sier Aamdal og ser ingen dramatikk i utviklingen.

– Ringvirkningene er at forbrukerne blir mer forsiktige i og med at ledigheten i oljerelaterte bransjer øker, sier Bruce.

Svakheter

Tross bedring er utfordringene fortsatt mange for EU. Veksten er ujevn, bedringen i sysselsettingen er langsom, gjelda holder seg svært høy flere steder, og lav inflasjon bekymrer.

– Flere strukturelle svakheter er der fortsatt, sier Moscovici.

– Det er store forskjeller internt i EU-landene, som har litt ulike problemer å slite med, sier Aamdal.

Italienerne sliter fortsatt med veksten og ligger an til 0,6 i pluss i år. Storøkonomien Frankrikes prognose er på 1,1 prosent, mens lokomotivet Tyskland ligger over gjennomsnittet med 1,9.

For kriselandet Hellas er utsiktene langt vanskeligere. Grekerne ligger an til en vekst på 0,5 prosent i år, en kraftig nedskriving av prognosene fra 2,5 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært