Meny

Få mer lønn:

Dette er de vanligste tabbene i lønnsforhandlinger

Det hadde vel ikke skadet med litt mer å rutte med i måneden? Forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan har gode råd før du tar samtalen med sjefen. FOTO: Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmer du om høyere lønn? Les dette før du tar samtalen med sjefen

Dette er de største tabbene du kan gjøre hvis du ønsker høyere lønn:

* Du er ikke konkret nok. Alle vil ha høyere lønn. Du må begrunne hvorfor du fortjener det.

* Du har urealistiske forventninger.

* Du knytter ønsket om lønnsøkning til personlige motiver.

* Å snakke ned andres arbeidsinnsats vil aldri lønne seg.

* Du fokuserer for lite på egne prestasjoner og for mye på irrelevante faktorer.

* Du er ikke godt nok forberedt.

* Å stille til lønssamtalen i krigshumør er ingen tjent med.

* Du kommer med trusler, som for eksempel å slutte, hvis du ikke får høyere lønn.

* Du vet ikke noe om bedriftens økonomiske situasjon. I en nedskjæringsfase er det lite gunstig å be om høyere lønn.

- Det er en myte at det er vanskelig å diskutere lønn med nærmeste leder og at det vil bli dårlig mottatt. Generelt sett foretrekker ledere ansatte med ambisjoner og mål, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard til Kvinneguiden.

Mer penger kan de fleste trenge, og ønsker du å be sjefen om lønnsforhøyelse finnes det flere muligheter der det er naturlig. Den mest åpenbare er ved et jobb-bytte, men lønn bør også være et tema i forbindelse med medarbeidersamtale eller hvis stillingen din endrer seg. Selvfølgelig kan du også ta opp temaet på eget initiativ.

– Den største tabben er å ikke spørre om høyere lønn i det hele tatt.

Les også: Slik forhandler du deg til høyere lønn

Lønn kan være mer enn penger

Forbrukerøkonomen har et inntrykk av at mange er for beskjedne når de skal be om høyere lønn.

– En annen tabbe, som nok særlig gjelder kvinner, er å ikke være tydelig i sine forventninger til lønn og lønnsutvikling. Mitt inntrykk er at mange er for tilbakeholden eller ikke konkrete nok. Vær realistisk, men ikke vær redd for å ta i litt ekstra. Slik skaper du et visst forhandlingsrom, sier Picard.

Hun minner også om at lønn kan være noe annet enn det som kommer inn på konto hver måned.

– Hva med pensjonsordningen din? I dag gis det ikke anledning til å forhandle om tjenestepensjon individuelt, men hvis pensjonsordningen er dårlig, kan dette være et argument for å forhandle opp lønnen sånn at du har råd til å spare selv. Andre frynsegoder bør også avklares, spesielt hvis der er snakk om bytte av arbeidsplass, sier hun.

Les også: – Hemmeligheten bak høyere lønn er å ikke be om noe

Gjør ekstra innsats

I tillegg vil det stort sett alltid være en fordel å gjøre seg synlig på arbeidsplassen.

– Ønsker du deg høyere lønn bør du vise deg frem der du jobber. Ikke vær redd for å ta på deg ekstra oppgaver, være løsningsorientert, synlig og fleksibel. Du bør også stå på for at bedriften og avdelingen skal nå målene dere har, sier forbrukerøkonomen.

Deretter må du tørre å ta ønsket om lønnsøkning opp med sjefen.

– En mulighet er å gjøre det i forbindelse med medarbeidersamtalen. Da bør du være tydelig på at du mener at du har levert så bra at du fortjener lønnsøkning, og knytt det til konkrete resultater eller oppgaver du har løst, råder hun.

Hvis du selv føler at du tjener for dårlig i forhold til innsats og kvalifikasjoner, bør du ta initiativ til en samtale om lønn.

Styr unna dette

Picard er klar på hva du for all del bør unngå å si.

– Du bør absolutt ikke knytte lønnsøkning til personlige motiver. At du har fått barn, kjøpt nytt hus eller blitt singel er ikke gode grunner til at du skal få høyere lønn.

En annen uting er å snakke ned andres arbeidsinnsats. Det vil slå tilbake på deg en dag. Picard råder også å være realistisk.

– Er du i ferd med å få et tilbud bør du ikke prise deg helt ut av diskusjonen. Går du urealistisk høyt ut på banen kan du fremstå som virkelighetsfjern og i verste fall grådig, sier hun.

Sjekk hva du bør spise før du går på jobb for å være ekstra klar i hodet.

Les også: Tre trinn til høyere lønn

Fokuserer for lite på prestasjoner

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier du er nødt til å ha en plan i baklomma før du tar opp lønnssamtalen med sjefen.

– En feil jeg tror mange gjør, er å fokusere for lite på egne prestasjoner og for mye på irrelevante faktorer. En annen vanlig feil er å forberede seg for dårlig og ikke sette seg klare mål i forkant av samtalen, sier hun til Kvinneguiden.

Hun sier sjansen for å oppnå det du ønsker, øker om du har konkretisert hvilken type lønn du ønsker.

- Jeg tror spesielt kvinner, men også menn, med fordel kan tørre å stå litt mer på kravene. Men husk for all del å fokusere på prestasjoner, utdanning og erfaring fremfor følelser, sier Reitan.

Slik forbereder du deg

Hun har løsningen for hvordan du best kan forberede deg til lønnssamtalen.

– Gjør deg opp en vurdering av egne arbeidsprestasjoner og vis gjerne frem noen konkrete resultater. Det er nemlig viktig å dokumentere hvorfor du fortjener høyere lønn. Det kan også være en fordel å fokusere på ett eller to sterke argumenter i forhandlingene, sier hun.

Du bør heller ikke være redd for å skryte av deg selv.

– Selv om det er litt unorsk, er det viktig å fremheve sine gode resultater. Det er ikke gitt at din leder er klar over alle oppgavene du utfører eller har fått med seg dine suksessmeritter. Disse bør komme tydelig med i en lønnsforhandling, sier Reitan.

En annen fordel er å gjøre god research i forkant av lønnsforhandlingen.

– Gjør grundige undersøkelser i forkant av møtet. Eksempelvis er det ofte en fordel om du kan legge frem klare fakta om lønnsstatistikken. Bruk gjerne SSBs lønnsstatistikk eller andre bransjestatistikker som utgangspunkt for å få en klar oppfatning av hva de andre i samme bransje med samme jobb, erfaring og bakgrunn som deg tjener, råder Reitan.

Det kan imidlertid være en fordel om det er sjefen som først legger et konkret tall på bordet under forhandlingene. Da vet du hvor lista ligger.

– Du bør også jobbe deg gjennom din egen argumentasjon. Lek med ulike scenarioer slik at du har argumentasjonen i orden om du skulle møte motstand, noe en ofte gjør.

Legg krigshumøret hjemme

I forkant bør du tenke godt gjennom hvilke prestasjoner du kan vise til, hva du kan tenke deg i lønn samt hvilke argumenter du vil bruke i forhandlingene.

– Det er like viktig å lytte og stille spørsmål. Og unngå for all del å stille i lønnsforhandlinger i krigshumør, det er det ingen som er tjent med.

Noe av det verste du kan gjøre er å begrunne lønnsøkningen i private, økonomiske problemer.

– Dette er helt uinteressant for arbeidsgiver, som naturlig nok heller vil fokusere på dine resultater. Jeg ville også ha unngått å bruke andre kollegers nylige lønnsøkninger som argument for egen lønnsøkning. Det kan hende kollegaen din har noen kvalifikasjoner du selv ikke sitter på, sier Reitan.

Det betyr dermed ikke at det ikke kan være hensiktsmessig å sammenligne seg med kollegaer som har samme arbeidsoppgaver, stillingsnivå og ansenitet. Dette kan være veiledende for ditt eget lønnsnivå.

Daglig leder i bemanningsbyrået, Mona Lavik Sletten. Daglig leder i bemanningsbyrået, Mona Lavik Sletten.

Unngå trusler

Daglig leder for Bemanningsbyraaet Bergen, Mona Lavik Sletten, sier at en god dialog og begrunnede argumenter er det beste utgangspunktet fot et godt resultat. Emosjonelle handlinger som trusler og dårlige argumenter kan lede til det motsatte.

– Hvis du truer med oppsigelse hvis du ikke får lønnsøkning kan du sende ut feile signaler. Trives du ikke på arbeidsplassen? Du bør heller være ydmyk og ha en dialog med arbeidsgiver, sier hun til Kvinneguiden.

Hvis du eksempelvis har tenkt til å be om 50.000 kroner mer i året bør du begrunne nøye hvorfor du fortjener det.

– Vær bevisst på hva du ønsker, og kom med forslag til løsninger selv. Man vil alltid ha mer lønn. Lønningen skal føles rettferdig for begge parter, sier Sletten.

En annen vesentlig faktor er å sette seg inn i bedriftens økonomiske situasjon.

– Hvis bedriften din er midt inni en periode med nedskjæringer og vanskelige økonomiske forhold er ikke dette tiden å be om lønnsforhøyning. Du må forstå bedriften, sier hun.

Det må forklares

Hun presiserer at du skal ha riktig lønn for riktig jobb.

– Tenk på alderen og kompetansen din. Ber du om høyere lønn bare fordi du har lyst på det, eller er det noe du faktisk har krav på? Dette må i så fall forklares nøye til arbeidsgiver, råder Slettenhun.

For å øke i lønn, er det flere spørsmål du kan stille som gjør at du fremstår konstruktiv og ydmyk.

– I tilbud om ny jobb er det vanlig å spørre hvordan fordeling av lønn og andre goder foregår her. Spør også om hva du kan gjøre for å eventuelt bli forfremmet ved en senere anledning.

Vil du lese flere saker om jobb og karriere? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Derfor bør du la mannen gå i butikken

Dette gjør du helt feil når det gjelder pengene dine

Dette bør du ha peiling på

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med
Siste nytt
22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med
Populært