– Lavere boliglånsrente i 2015 kan gi baksmell til flere neste år

LAVERE RENTE: Om boliglånsrenten blir betydelig lavere i år enn i fjor, vil det bety mindre fradrag i selvangivelsen for 2015, noe som kan bety at mange får baksmell neste år om de ikke endrer skattekortet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LAVERE RENTE: Om boliglånsrenten blir betydelig lavere i år enn i fjor, vil det bety mindre fradrag i selvangivelsen for 2015, noe som kan bety at mange får baksmell neste år om de ikke endrer skattekortet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mange boligeiere vil få lavere boliglånsrente i år sammenlignet med i fjor. Det kan bety at flere får restskatt, mener analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ble overrasket da sentralbanksjef Øystein Olsen i mars valgte å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Olsen varslet samtidig at det vil komme rentekutt før sommeren, slik at styringsrenten blir liggende på 1 prosent.

Analytikere NRK har snakket med forventer at rentekuttet kommer førstkommende torsdag.

Dette vil boliglånskundene få merke i form av lavere rente på boliglånet, sier analysesjef for kreditt i Swedbank Pål Ringholm og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

En av fradragsmulighetene i selvangivelsen er renter man har betalt på boliglån og andre lån. Dette gir et skattefradrag på 27 prosent.

Lavere renter i år, betyr færre rentekroner å trekke fra neste år. Det kan derfor være behov for å endre skattekortet for å unngå baksmell.

Les også: Norges Bank varsler rekordlav rente i minst to år

– 0,5-1 prosentpoeng lavere boligrente

I januar meldte Finansportalen om at man for første gang i Norge så en flytende, effektiv boliglånsrente på under to prosent.

Erik Bruce i Nordea spår at renten for 2015 i gjennomsnitt vil ligge mellom 0,5 og 1 prosentpoeng lavere enn for i fjor, blant annet på grunn av økt konkurranse mellom bankene.

– Folk vil få en lavere gjennomsnittsrente i år enn i fjor. Det vil føre til at man betaler mindre i renter, noe som vil slå ut i restskatten neste år, sier Bruce til NRK.

Nylig uttalte finansminister Siv Jensen at stabilt lave boliglånsrenter ikke må bli en sovepute for folk flest. Hun ber folk tenke langsiktig.

Les mer: – Tenk boliglånsrente frem til 2035

– Endre skattekortet allerede nå

Overfor NRK bekrefter skattedirektør Hans Kristian Holte at myndighetene ikke gjør noe med skattetrekket for å kompensere for fallende renter.

Han oppfordrer folk som frykter baksmell på grunn av rentenedgang, om å justere skattekortet allerede nå.

Det kan gjøres på skatteetaten.no.

– Alle kan gå inn å gjøre justeringer der, hvis de er på et annet sted økonomisk enn da skattesatsen ble fastsatt, sier Holte til NRK.

Les også: – Scheel-utvalget kan ødelegge boligmarkedet fullstendig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært