Frp-ordførerne ber Siv om mer penger

Partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) under en pressekonferanse i Oslo denne uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) under en pressekonferanse i Oslo denne uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Lavere oljepriser gir lavere skatteinntekter til kommunene. Fremskrittspartiets ordførere håper finansminister Siv Jensen vil kompensere for tapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er gjort beregninger på at kommunene taper 1,9 milliarder kroner. Det er mye penger. Hvis ikke dette, eller deler av det, blir kompensert, så vil det føre til kutt i barnehage, skole og eldreomsorg. Det er kritisk, sier Terje Søviknes til NTB.

Han har landets øvrige Frp-ordførere i ryggen når han lørdag inntar talerstolen på Frps landsmøte for å be finansministeren om å kompensere for tapene i revidert nasjonalbudsjett.

Har fått overskudd

Kommuneorganisasjonen KS har regnet ut at kommunene vil tape 1,9 milliarder kroner i 2015, basert på at skatteinntektene økte mindre i årets første tre måneder, enn det regjeringspartiene la til grunn i statsbudsjettet.

– Jeg har tillit til at regjeringen ser på dette, men jeg er usikker på hva utfallet blir. Tidligere har man ikke kompensert skattesvikt, men man har også latt kommunene få beholde overskudd når det har gått andre veien, sier Søviknes.

Sviktende skatteinntekter ble også tema under Høyres landsmøte forrige uke. Landsmøtet ba partiets statsråder om å jobbe for en kompensasjon til kommunene.

– Det er det eneste vi har av signal så langt. Det spørs vel hva Siv kan finne rom for i Finansdepartementet, sier Os-ordføreren.

Åpner for kompensasjon

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg hilser utspillet velkommen.

– Her har Frp vært med tidligere. Da må vi vite på landsmøtet hva som blir det reelle tapet for kommunene. Dernest gjenstår det å se hvordan dette bør kompenseres, sier Sandberg til NTB.

– Jeg regner med at regjeringen vil gi meg et oppdatert og kvalitetssikret tall på dette til landsmøtet, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært