Oljefondet satte ny rekord

Yngve Slyngstad som er leder for Norges Bank Investment Management, under et presseseminar om ansvarlig forvaltning i Statens pensjonsfond utland i Oslo i februar i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Yngve Slyngstad som er leder for Norges Bank Investment Management, under et presseseminar om ansvarlig forvaltning i Statens pensjonsfond utland i Oslo i februar i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Oljefondet fikk en avkastning på 5,3 prosent i årets første kvartal. Det tilsvarer 401 milliarder kroner, noe som er tidenes høyeste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om oljefondets tall i første kvartal

• Statens pensjonsfond utland – populært kalt oljefondet – har en verdi på 7.012 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal.

• Avkastningen i første kvartal var på 5,3 prosent – 401 milliarder kroner.

• Aksjeinvesteringer ga en avkastning på 7,5 prosent, rentepapirer en avkastning på 1,6 prosent og eiendom en avkastning på 3,1 prosent.

• Oljefondet har nå 62,5 prosent av verdiene investert i aksjer, 35,3 prosent i rentepapirer og 2,3 prosent i eiendom.

– Første kvartal var preget av store prisbevegelser i det europeiske markedet. Etter en svak avkastning for europeiske aksjer i fjoråret så vi en oppgang i dette markedet i første kvartal, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 7,5 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 1,6 prosent, opplyser Norges Bank.

Eiendomsinvesteringene ga en avkastning på 3,1 prosent i årets første kvartal.

Avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,2 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksene.

Kroneavkastningen i Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, var den beste noensinne. De to nest beste kvartalene i fondets historie må vi tilbake til 2009 for å finne.

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av kvartalet, noe som økte fondets verdi med 175 milliarder kroner.

Fondet ble tilført 5 milliarder kroner, en klar nedgang fra de foregående kvartalene.

Fondet hadde en antatt verdi på vel 7.000 milliarder kroner ved utgangen av mars i år. Markedsverdien av fondet steg med 581 milliarder i løpet av første kvartal.

62,5 prosent av oljefondet var investert i aksjer, 35,3 prosent i rentepapirer og 2,3 prosent i eiendom. Fondet har i løpet av første kvartal kunngjort nye eiendomsinvesteringer, som er et satsingsområde.

Oljefondet er det største fondet i sitt slag i verden. Det er investert i over 9.000 selskaper og har investeringer knyttet til 75 land.

Personvernpolicy