SSB: Svake tall og dårlige utsikter for industrien

Utsiktene for årets andre kvartal er negative –  og de dårligste siden andre kvartal 2009. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Utsiktene for årets andre kvartal er negative – og de dårligste siden andre kvartal 2009. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Produksjonen i industrien flatet ut i årets første kvartal. Norske bedriftsledere venter en nedgang i neste kvartal, ifølge SSBs konjunkturbarometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlige tider i olje- og gassindustrien er den viktigste forklaringen på nedgangen for i leverandørindustrien.

– Her var det en nedgang i produksjonen innenfor næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon. Denne nedgangen for investeringsvarer bidrar til å dempe utviklingen for industrien samlet, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det gikk bedre i første kvartal innenfor området innsatsvarer, som omfatter trelast-, papir-, metall- og kjemisk råvareindustri. Det samme gjelder konsumvarer, som blant annet næringsmiddel- og møbelindustri.

Utsiktene for årets andre kvartal er negative – og de dårligste siden andre kvartal 2009.

– Vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle, konkluderer SSB.

Personvernpolicy