Regjeringen bidrar med 500 millioner til Store Norske

Regjeringen bidrar med 500 millioner kroner til gruveselskapet Store Norske på Svalbard gjennom eiendomskjøp og lån, opplyser næringsminister Monica Mæland (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er glad for at regjeringen bidrar til å løse en vanskelig situasjon for selskapet. Det er klokt for Norge, Svalbard-samfunnet og selskapet. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Bakgrunn: Store Norske ber staten om kriselån

Sikret ut 2016

Redningspakken ble presentert på en hastig innkalt pressekonferanse torsdag kveld. Den skal sikre kulldrift på Svalbard ut neste år. Videre drift utover dette er ifølge selskapet avhengig av at kullprisen stiger, at selskapet klarer å redusere kostnadene sine og at selskapet klarer å selge kull til nye bruksområder.

Styreleder Annette Malm Justad er glad for løsningen.

– Løsningen skaper et grunnlag for å fortsette arbeidet med å sikre et forretningsmessig grunnlag for kulldriften. Avklaringen gir oss et pusterom, men mye hardt arbeid gjenstår, sier hun.

Må godkjennes

Redningspakken for Store Norske må godkjennes av Stortinget, og næringsministeren varsler at det vil bli fremmet en proposisjon om saken.

– Jeg er opptatt av at Svalbard-samfunnet får flere bein å stå på. Regjeringen vil følge opp næringsplanen for Svalbard, og jeg planlegger et besøk til Longyearbyen nå før sommeren. Vi vil også komme med tiltak for omstilling i den kommende Svalbard-meldingen, forteller Monica Mæland.

Raser mot hjelp til kullselskap

Naturvernforbundet mener regjeringens hjelp til Store Norske på Svalbard «stinker av dobbeltmoral».

– Det er helt utrolig at regjeringen går inn og redder et kullselskap når verden står på randen av klimakatastrofe, og alle politikere – inkludert statsminister Erna Solberg – er enige om at kull er klimaversting nummer én, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Han mener den ulønnsomme kulldriften på Svalbard er blitt holdt kunstig i live altfor lenge.

Haltbrekken støttes av leder Truls Gulowsen i Greenpeace, som mener kullgruver på Svalbard ikke har noen fremtid og at en omstilling på øygruppa ikke kan utsettes.

Loves rask behandling

Senterpartiet er positive til løsningen som regjeringen har lagt fram for gruveselskapet. Partiet har vært utålmodige og har presset på for en løsning for Store Norske og Svalbard-samfunnet, slår Geir Pollestad, leder av næringskomiteen på Stortinget, fast.

– Når det nå kommer en proposisjon til Stortinget, vil jeg bidra til at denne får en god og rask behandling i næringskomiteen, sier Pollestad til NTB.

Personvernpolicy