Jensen: Tenk på boliglånsrente til 2035

Lav rente nå kan bli høyere de neste årene, og folks gjeld vil dermed vokse i omfang, påpeker Jensen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Lav rente nå kan bli høyere de neste årene, og folks gjeld vil dermed vokse i omfang, påpeker Jensen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Stabil lav boliglånsrente frem til 2020 må ikke bli en sovepute for folk, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Hun ber folk våkne opp og tenke på årene frem mot 2035.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmarkedet tror på lav og enda lavere rente frem til 2020. Jensen minner om at dette er et svært kortsiktig perspektiv og at folk derfor ikke må la seg blende.

– De fleste husholdninger som tar opp lån til boligformål, har et langt tidsperspektiv, gjerne på 20 år eller mer. I et slikt tidsperspektiv kan man ikke legge til grunn dagens lave rentenivå, sier Jensen til Aftenposten.

Tidene med lav rente vil ikke vare bestandig, påpeker statsråden.

– Det er viktig at både banker og husholdninger tar innover seg at renten etter hvert vil komme opp på høyere nivåer enn i dag og tar høyde for at økningen kan komme raskere enn det som i dag fremstår som mest sannsynlig, sier Jensen.

Som NTB meldte onsdag, vil ikke en utvikling med langvarig lav rente være bærekraftig på sikt. Finanstilsynet skriver i sin rapport «Finansielt utsyn 2015» at svakere utsikter og økt usikkerhet for norsk økonomi isolert sett vil bidra til å dempe husholdningenes lånelyst. Men, advarer tilsynets direktør Morten Baltzersen:

– Det er imidlertid en fare for at utsiktene til en langvarig lav rente og lett tilgang på kreditt kan bidra til at den sterke veksten i gjeld og boligpriser likevel vedvarer.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener heller ikke at vedvarende boligprisvekst vil være bærekraftig på sikt.

Personvernpolicy