De vanligste feilene vi gjør ved pensjonssparing

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Vi begynner å spare for seint og vi setter oss ikke inn i egen pensjon. Det er noen av de vanligste feilene nordmenn gjør når vi skal spare til pensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nordmenn har fortsatt mye å lære om gunstig pensjonssparing. Blant annet begynner de fleste av oss altfor sent med sparingen.

– Det er så stor forskjell på å begynne å spare når man er 25 år enn når man er 50 år. Det som gjør at det er veldig gunstig å starte så tidlig, er at man får mye mer ut av rentene, og rentene på rentene, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, til ABC Nyheter.

Han påpeker også at du klarer deg med å sette inn mye mindre månedlige beløp som 25-åringen enn som 55-åring. Å spare 500 kroner i måneden fra midten av 20-årene er enklere å gjennomføre enn å spare 5000 kroner i måneden fra midten av 50-årene, ifølge Gundersen.

Les mer: Ligger du bak med pensjonssparing?

– Mange har utrolig liten oversikt

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1

En annen feil veldig mange gjør, er at de har dårlig oversikt over sin egen pensjonsordning.

– Mange har utrolig liten oversikt. De vet ikke hva de får, de kjenner ikke pensjonssystemet, de vet ikke hvilken avtale de har med jobben.

Spesielt når du skal finne deg en ny jobb, må du være like opptatt av å få en god pensjonsordning, som å få en god lønn.

– Du kan risikere å ende opp med minimumspensjonsordning. Da betaler arbeidsgiver akkurat det de er pålagt å betale i henhold til loven, som er minst 2 prosent av den inntekten du har som er over 1 G, forklarer Gundersen.

Får du for eksempel 2 prosent av 300.000 blir det bare 6000 kroner i året fra den arbeidsgiveren.

– Du kan risikere å gå fra en gullkanta offentlig pensjon til en dårlig privat en. Derfor bør du være spesielt forsiktig med å bytte jobb når du har kommet opp i 50-årene. Det er ikke sikkert det er verdt det, advarer Magne Gundersen.

Les også: Alt du trenger å vite om pensjon

– Vi tar for liten risiko og spør ikke om hjelp

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea, og er enig med Gundersen om at nordmenn er for dårlige til å sette seg inn i sin egen pensjon. Hun mener også at mange ikke tar høy nok risiko når de skal spare opp pensjonspenger på egen hånd.

– Mange tør ikke å ta høy nok risiko, og tar alle de trygge valgene med sparingen. De setter det rett og slett inn på bankkonto, og når renta er så lav som nå, er det ikke så mye penger å hente på en bankkonto eller en sparekonto, spesielt hvis du starter sparingen seint, sier Reitan til ABC Nyheter.

En annen vanlig feil, er å la være å søke god nok hjelp fra rådgivere i banken eller lignende.

– Mange tar seg ikke tid til en samtale med en ekspert, eller så utsetter man det, selv om det er noe man bør ta ganske tidlig, helst i 30-årene, sier Reitan.

Les også: – Alle bør spare to årslønner til pensjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært