Finanstilsynet bekymret for nordmenns familieøkonomi

GRUNN TIL BEKYMRING: Nordmenns private gjeld har aldri vært høyere enn i dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
GRUNN TIL BEKYMRING: Nordmenns private gjeld har aldri vært høyere enn i dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En utvikling hvor langvarig lav rente fører til at nordmenn flest får enda større gjeld, er ikke bærekraftig på sikt, mener Finanstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin rapport «Finansielt utsyn 2015» skriver tilsynet at svakere utsikter og økt usikkerhet for norsk økonomi isolert sett vil bidra til å dempe husholdningens lånelyst. Så kommer advarselen:

– Det er imidlertid en fare for at utsiktene til en langvarig lav rente og lett tilgang på kreditt kan bidra til at den sterke veksten i gjeld og boligpriser likevel vedvarer, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

– Det vil øke husholdningenes gjeldsbelastning ytterligere og bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe i en tid, men en slik utvikling er ikke bærekraftig. Risikoen for et senere kraftig tilbakeslag og finansiell ustabilitet, vil i så fall øke, sier han.

Også Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener vedvarende boligprisvekst ikke vil være bærekraftig på sikt.

– Det vil forsterke misforholdet mellom husholdningenes gjeld og inntekt og bygge fallhøyde som øker risikoen for en hard landing i boligmarkedet, sier administrerende direktør Carl O. Greving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drevet av etterspørsel

Det overordnede bildet i Norge er at boligprisene fortsetter å stige i et galopperende tempo, til tross for økonomisk usikkerhet.

– Utviklingen i bolig- og kredittmarkedet har økt risikoen for finansiell ustabilitet, sier Baltzersen.

Han understreker at det i en slik situasjon er viktig at bankene sørger for å bygge opp kapital, slik at de står rustet til å takle en eventuell brå nedtur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeprisen har det siste halvåret etablert seg på et langt lavere nivå enn i fjor sommer. Det skjer samtidig med en varslet nedgang i investeringstakten på norsk sokkel. Analytikerne tror derfor på en svakere utvikling i norsk økonomi, men en relativt myk landing.

Men lave renter internasjonalt tvinger også norske renter ned. Dermed blir det billig å låne. I sum bidrar lav rente, lav boligbeskatning, lav ledighet, høy reallønnsvekst og tilflytting til sentrale områder til en etterspørselsdrevet boligprisvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Problemlån»

Finanstilsynet trekker opp et «vekstscenario» og et «stagnasjonsscenario».

I den første analysen antas Norges BNP å vokse med «i overkant av 2 prosent per år», oljeprisen å ta seg opp, rentene forbli lave og ledigheten forholde seg lav. I dette scenarioet ventes boligprisene fortsatt å stige og dermed gjeldsbelastningen å øke.

I motsatt fall blir veksten lav, ledigheten økende, oljeprisen fallende og internasjonale renter økt med 3 prosentpoeng. Det vil gi redusert kredittvekst og lavere boligpriser, men fortsatt høy gjeldsbelastning.

Resultatet vil bli en «sterk økning i bankenes problemlån», frykter Finanstilsynet.

For å forebygge dette foreslo tilsynet i mars en forskrift som vil gjøre det vanskeligere å få lån. Også NEF mener at det må tas grep for å bremse kredittveksten, gjennom en midlertidig innstramming i bankenes utlånspraksis.

Regjeringen har flere ganger advart mot boligprisveksten.

– Nordmenn har høy gjeld, og den øker fortsatt. De fleste har mye å gå på i sin privatøkonomi. Men mange kan også få store problemer hvis ting endres, sa finansminister Siv Jensen (Frp) til Aftenposten tirsdag.