Meny

YS krever større ramme i statsoppgjøret

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat. Arkivfoto: Steinar Schjetne (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO og Unio prioriterer likelønn i år og vil ha et oppgjør på linje med privat sektor, mens YS krever større ramme i staten.

Lønnsoppgjøret i staten er i gang. Mens Akademikerne maner til ansvarlighet, vil YS ha mer enn privat sektor.

– De ansatte i staten har en lavere lønnsutvikling enn ansatte i privat sektor. Derfor krever vi økt ramme i staten utover resultatet fra frontfaget, sier Pål N. Arnesen, leder i YS stat. Arnesen forhandler på vegne av 26.000 medlemmer i en rekke forbund.

Sammen med forhandlingslederne for Unio stat, LO stat og Akademikerne stat overleverte han sine krav til Kommunal- og moderniseringsdepartementet mandag formiddag. De fire hovedsammenslutningene og departementet har frist til torsdag 30. april klokken 24 med å komme til enighet.

Forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne er ikke tilhenger av et større oppgjør i staten, og sier han forventer «et ansvarlig oppgjør, om lag på linje med oppgjøret i privat sektor.

Lite friske penger

LO stat ser på den økonomiske rammen i årets mellomoppgjør som trang, og vil innenfor dette spillerommet sikre reallønnsutviklingen for alle medlemmene, og at lavlønn og likelønn skal prioriteres.

– Vi har lang tradisjon for å ta helhetshensyn når vi formulerer våre krav. Vi konstaterer at forhandlingsresultatet i frontfaget innebærer et moderat oppgjør. Det forholder vi oss til, sier LO Stats leder, Tone Rønoldtangen.

Den økonomiske rammen fra frontfaget er beregnet til 2,7 prosent, og statsansatte har allerede fått uttelling i 2015 gjennom et lønnsoverheng på 2,1 prosent. Når partene i tillegg skal beregne lønnsglidningen for inneværende år, så er det lite friske penger i potten.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal kjempe for en rettferdig fordeling. Med lite penger på bordet blir prioriteringene desto viktigere, sier Rønoldtangen, og legger ikke skjul på at hun tror det ligger an til krevende forhandlinger frem til forhandlingsfristen går ut ved månedsskiftet.

Moderat linje

Unio stats forhandlingsleder Petter Aaslestad sier de holder seg til en moderat linje. Hovedkravet er likt prosentvis tillegg til alle statsansatte. Unio krever også tilstrekkelige økonomiske rammer til omstillingsprosessene og strukturreformene som allerede pågår i staten.

Unio stat har 31.500 medlemmer – 12.500 av dem i Politiets Fellesforbund og nesten like mange i Forskerforbundet. LO stat har til sammen 19 medlemsforbund, der Norsk Tjenestemannslag med sine rundt 50.000 medlemmer alene, er det største.
Privatøkonomi
Populært