Meny

Kulturhus risikerer kjemperegning til skatteetaten

Kilden konsert- og teaterhus i Kristiansand. (Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kilden teater og konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus risikerer å måtte betale tilbake enorme summer i merverdiavgift til skatteetaten.

Stavanger konserthus alene har fått varsel om at de må betale tilbake over 256 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med byggeprosjektet, opplyser Stavanger konserthus i en pressemelding.

– Jeg er opprørt. Dette kommer vi absolutt ikke til å akseptere. Skatt Vest tolker regelverket på verst mulig måte for oss, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Rogalands Avis.

ESA-dom

Helgø leder representantskapet for Stavanger konserthus og har satt jurister i gang med å besvare varselet til Skatt Vest. Konserthuset opplyser at det ikke blir truffet endelig vedtak i saken før svaret er mottatt og vurdert.

– Størrelsen på tilbakebetalingskravet, samt begrunnelsen, samsvarer svært dårlig med de signaler som Stavanger kommune tidligere har mottatt fra Finansdepartementet og avgiftsforvaltningen, opplyser Stavanger konserthus.

Da byggingen av konserthuset ble vedtatt i 2006, var all merverdiavgift kompensasjonsberettiget. To år senere medførte en dom i EFTAs overvåkingsorgan ESA at denne kompensasjonsretten falt bort.

– Vi ba om en avklaring i 2008. Det er helt vanvittig at vi først etter fem år, i 2013, får et foreløpig svar. Så går det ytterligere to år før vi får dette varselet. Dette er oppsiktsvekkende, sier Stavanger-ordføreren.

Store konsekvenser

Ifølge Helgø fikk kommunen 250 millioner kroner av staten for å bygge konserthuset, men momskravet er 6 millioner høyere. Også Kilden teater og konserthus i Kristiansand har mottatt tilsvarende varsel fra Skatt Sør om mulig tilbakebetaling av utbetalt mva-kompensasjon.

– Dette kan få store konsekvenser for hele Kultur-Norge, det gjelder ikke bare Stavanger og Kilden i Kristiansand, men også kulturhusene i Bodø og på Hamar, sier Helgø til Rogalands Avis.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært