Meny

USA: – Kan ramme Irans atomanlegg tross russiske raketter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et russisk rakettsalg til Iran berører ikke USAs evne til å bombe iranske atomanlegg om nødvendig, sier USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

– Vi har i flere år visst at disse systemene kunne komme til å bli solgt til Iran, og har tatt dette med i beregningen i alle våre planer, sa den amerikanske generalen på en pressekonferanse torsdag.

Russland åpnet mandag denne uken for å levere avanserte bakke til luft-raketter av typen S-300 til Iran. Regimet har i dag ikke luftvernraketter som kan skyte ned moderne jagerfly og bombefly, og et eventuelt russisk salg av S-300-systemet til Iran vil derfor være en formidabel oppgradering av landets luftvern.

Les også: To homofile menn ble for mye for russerne

Utelukker ikke militært alternativ

Militære eksperter er imidlertid usikre på om S-300 vil kunne utgjøre en trussel mot USAs såkalte stealth-fly, fly med egenskaper som gjør dem vanskelig å oppdages av radar.

USA har i flere år nektet å utelukke et militært alternativ til konflikten med Iran om det sjiamuslimske regimets atomprogram. I begynnelsen av april inngikk imidlertid Iran en rammeavtale om atomprogrammet med den såkalte P5+1-gruppen – USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland.

Partene har satt seg frist til å komme fram til en endelig avtale innen 30. juni.

Les også: Russland bekymret over svenske og finske NATO-bånd

– Truer ikke Israel

Både USA, EU og Israel har uttrykt bekymring over et eventuelt rakettsalg, men Russlands president Vladimir Putin forsvarte på sin side avgjørelsen senest torsdag, under et direktesendt program i den statlige TV-kanalen Rossiya-24.

– Dette truer ikke Israel på noen som helst måte, sa Putin.

Han sa også at en avtale er viktig for Russland økonomisk, og lot det bli kjent at en avtale er verdt rundt 900 millioner dollar – drøyt 7 milliarder norske kroner.

– Økonomi i krise

Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest sier Russlands villighet til å selge rakettsystemer til Iran betyr at Moskva desperat trenger penger til statskassen:

– Det er ikke akkurat en overraskelse at Russland desperat prøver å skaffe seg noen inntekter, sa Earnest på en pressekonferanse torsdag.

Fordi et eventuelt salg av rakettsystemer til Iran er «svært kontroversielt» viser opphevelsen av forbudet «hvor svak russisk økonomi har blitt», sa Earnest.

Han gjentok videre at USA stiller seg kritisk til Moskvas avgjørelse, og sa Det hvite hus har tatt opp saken med høytstående russiske embetsmenn.
Privatøkonomi
Populært