Meny

Leder senker lønnen sin med 7 millioner for å hjelpe ansatte

VERDENS BESTE SJEF? Amerikanske Dan Price i Gravity Payments kutter voldsomt i sin egen lønn for å gi alle sine ansatte minimum 550.000 kroner i året. Foto: Skjermdump fra YouTube/Entrpreneur

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dan Price senker sin egen lederlønn med 93 prosent for å sørge for at alle de ansatte i bedriften hans tjener minst 550.000 kroner i året.

Den amerikanske bedriftslederen ble inspirert av en studie som konkluderer med at mennesker som tjener mer enn 70.000 dollar i året, eller cirka 550.000 kroner, er mer tilfredse og lykkeligere enn de som tjener mindre.

Dan Price bestemte seg derfor for å øke lønnen til alle ansatte i bedriften sin, Gravity Payments, slik at de tjener minimum 550.000 kroner i året, skriver New York Times.

For å få til det skal han ifølge avisen ta fra sin egen lønn på én million dollar i året, nesten åtte millioner kroner, samt bruke 75-80 prosent av overskuddet på 15 millioner kroner bedriften regner med å skape i år.

Les også: – Putin er verdt 1517 milliarder kroner

30 ansatte vil tjene dobbelt så mye

Mandag fortalte han sine 120 ansatte at han planlegger å øke alles lønn til minimum 550.000 kroner i løpet av de neste tre årene, til stor jubel.

Det innebærer at 70 personer får økt lønn, og 30 ansatte vil tjene dobbelt så mye i fremtiden som de gjør nå.

– Lønnstrinnet for meg som leder er helt latterlig sammenlignet med en vanlig person. Det er absurd, sier Dan Price til New York Times.

Skjevfordelingen i samfunnet som Price sikter til, er reell. 1 prosent av jordas befolkning vil trolig eie mer enn halvparten av verdiene i verden i 2016, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam.  

Les også: Oxfam: – Verdens rikeste 1 prosent eier snart mer enn resten

Store forskjeller mellom fattig og rik

Det meste av det som ikke er eid av den aller rikeste prosenten, er eid av dem som befinner seg rett under toppen av inntektsfordelingen. 94,5 prosent av verdens verdier er eid av de 20 prosent rikeste, ifølge Oxfam.

Også i Norge øker forskjellene mellom fattige og rike. 78.200 barn og unge lever i fattigdom i Norge, viser Statistisk sentralbyrås tall fra 2014. Det er en klar økning fra tidligere år.

Den utrolige endringen Dan Price innfører, skal ikke være politisk motivert.

Han sier han har hørt fra vennene sine hvor vanskelig det er å få endene til å møtes med en lønn på 300.000 kroner i året, selv om man tjener over statlig minstelønn. Price ønsket derfor å gjøre noe for å jevne ut ulikhetene mellom fattige og rike.

– Dette virket som en verdig sak å gjøre noe med, sier han til New York Times.

Les også: – Norge, utopi og kommunistisk helvete

Privatøkonomi
Populært