Meny

Blå landbrukspolitikk gir mer til storbønder:

Storprodusent mener stor statsstøtte er på sin plass

FORTJENER: Gjermund Kristoffersen som eier Elstøen Gartneri med 250 ansatte, mener det er riktig at han får mangedoblet statstøtten framfor dem som ikke satser. Foto: Elstøen Gartneri AS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er riktig at de som ønsker å leve av dette, blir stimulert, sier gartneren som fikk økt statstøtten fra 40.000 til 1,4 millioner kroner etter Sylvi Listhaugs første jordbruksoppgjør.

I går presenterte ABC Nyheter Landbruksdirektoratets oppsiktsvekkende tall, som viser et voldsom skift i tilskudd fra små til store produsenter av grønnsaker, bær og frukt.

På toppen troner Elstøen Gartneri AS i Hole kommune, som eies av Gjermund Kristoffersen.

Han har til nå fått fattige 40.000 kroner i arealtilskudd fra staten. Men fra og med i år har regjeringspartiene sammen med Venstre og KrF fjernet taket på hvor store arealer en produsent kan få støtte for.

Det førte til at den store salatprodusenten ved Tyrifjordens bredd i februar fikk utbetalt 1,4 millioner i tilskudd.

– Dere ligger på topp i økte tilskudd som følge av fjorårets jordbruksoppgjør. Hva betyr det for deg?

– Det betyr en god del. Vi har små marginer i min bransje. Tilskuddet gir litt ekstra på bunnlinja, sier Gjermund Kristoffersen til ABC Nyheter.

Les også: Sylvi Listhaug 32-dobler tilskudd til de største bøndene

Krymper til de mindre

– Tilskuddet betyr like mye for meg per dekar, som for mindre produsenter, sier Kristoffersen om tilskuddet per dekar som bønder og gartnere nå har fått utbetalt.

Senere i år vanker det mer penger i form av såkalte distriktstilskudd.

Det som skjedde da Høyre, Frp, Venstre og KrF våren 2014 fastsatte jordbrukets betingelser etter at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene med staten, var at tilskuddene per dekar ble satt kraftig ned.

Samtidig ble taket for hvor mange dekar en produsent kan få tilskudd for, fjernet. Alt i alt betyr det et betydelig tap for de små produsentene, kjempemessig vekst i statlige overføringer til de aller største.

– Summen av statens tilskudd øker ikke. Det betyr at veksten i tilskudd til dere som er store, oppveies av kutt i tilskudd til de mindre brukene. Hva syns du om det?

– Det er riktig at de som ønsker å leve av landbruket, blir stimulert. Min arbeidstid går fra 5 om morgenen til 11-12 om kvelden, svarer Kristoffersen og legger til:

– Er det en liten produsent som ikke ønsker å utvikle seg, syns jeg ikke det er urettferdig at vi får støtte i steden.

Les også: Spire fikk Bondelaget på kroken foran jordbruksforhandlingene

Mye mer enn heltidsbruk

Gartneriet hans er langt mer enn et heltidsbruk. Det sysselsetter 100 fast ansatte og 150 sesongarbeidere, hovedsakelig fra Polen.

Gjermund Kristoffersen understreker at de ansatte har velordnede forhold. Rundt 30 prosent av de fast ansatte er medlem av Fellesforbundet.

Selskapet hans gikk ifølge regnskapstallene 792.000 kroner i driftsunderskudd i 2013, av en omsetning på 187,3 millioner kroner.

– Vi importerer en del utenom sesong her hjemme. Omtrent halvparten av omsetningen dreier seg om egenproduksjon, forteller Kristoffersen.

Les også: Må kjøre traktor 1800 timer året - fordi bruket er så stort

Privatøkonomi
Populært