Kinesisk ja til norsk banksøknad

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et meget godt tegn at Kina har godkjent Norges søknad om å bli medlem av en ny kinesisk-ledet investeringsbank, mener NUPI-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et veldig positivt tegn ettersom det åpner opp for en ny måte som Norge og Kina kan samarbeide på. Det åpner et vindu for en ny type kommunikasjon, sier Marc Lanteigne, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til NTB.

Han understreker at Kinas ja ikke er overraskende ettersom det ikke fantes økonomiske grunner til å avslå Norges søknad.

Norge har hatt et anstrengt forhold til Kina siden den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010. Norske myndigheter har gjentatte ganger forsøkt å normalisere forholdet, men er blitt møtt med en kald skulder av lederne i Beijing.

Les også: – Må ta upopulære skritt for å gjenopprette forholdet til Kina

USA kritisk

I alt er 57 land blitt godkjent som stiftende medlemmer av den nye asiatiske investeringsbanken AIIB, opplyste Kinas finansdepartement onsdag. Ingen av søkerne har fått avslag, bortsett fra Taiwan, som Kina anser som en del av sitt territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Banken skal bidra til utvikling av infrastruktur i Asia, og Kina har vært nøye med å understreke at banken utelukkende er et økonomisk prosjekt uten politiske motiver.

USA frykter imidlertid at Kina vil bruke banken til å øke sin innflytelse i den asiatiske regionen. Amerikanerne frykter også at AIIB kan bli en konkurrent til den amerikanskledede Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken, som ledes av Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken USA eller Japan har søkt om medlemskap. USA blir dermed den eneste vetomakten i FNs sikkerhetsråd som ikke er med.

Les også: Kinas økonomi har ikke hatt svakere vekst siden finanskrisen

Vanskelig å avslå

Lanteigne mener at et nei til Norge ville slått beina under argumentasjonen om at det ikke finnes politiske motiver bak initiativet.

– Hvis Kina hadde avvist Norges søknad, ville det vært vanskelig for kineserne å forsvare at banken etableres av rene økonomiske grunner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle medlemslandene er forventet å komme med bidrag til ulike infrastrukturprosjekter, og forskeren mener det blir interessant å se hvor mye finansiering Norge vil bidra med.

– Viktig for Norge

Da den norske regjeringen offentliggjorde sin interesse for banken i slutten av mars, sa utenriksminister Børge Brende (H) at opprettelsen av AIIB er viktig for norske utviklingspolitiske prioriteringer.

– Vi håper at lanseringen av AIIB vil føre til at finansieringsgapet innen infrastruktur blir redusert. Banken har mottatt omfattende støtte i Asia og Europa, uttalte Brende i en pressemelding.

I alt 14 EU-land har søkt medlemskap, deriblant Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Det franske nyhetsbyrået AFP omtaler de mange søknadene som et «diplomatisk kupp» for Kina