Pensjonskassen øker renten – kundene flykter

Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Statens pensjonskasse økte 1. mars utlånsrenten. Det har ført til kundeflukt til blant annet DNB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens pensjonskasse (SPK) låner ut penger til offentlig ansatte. I januar varslet SPK at utlånsrenten skulle økes til 2,9 prosent, stikk i strid med utviklingen av de øvrige bankenes boliglånsrenter, der de beste tilbudene ligger rundt 2,7 prosent.

Renteøkningen i SPK førte til at banken i første kvartal fikk redusert utlånsvolum med 3,4 milliarder kroner, og antall innfridde lån økte 161 prosent i samme kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Finansavisen.

– Vi har hatt en kraftig nedgang i lånesøknader og kraftig økning i antall kunder som velger å forlate oss og innfri lånet. Det er vanskelig å se hva som vil skje framover, men det er ingenting som tilsier at den trenden vil snu med det første, sier seksjonssjef Mette Ystebø Hagen i SPK.

Hun opplyser at banken har mottatt mange tilbakemeldinger fra kunder som er misfornøyd med at renten har økt. De har vanskelig for å forstå hvorfor renten øker når den faller ellers i markedet, legger Hagen til.

DNB, som tidligere har mistet kunder, bekrefter at kundestrømmen nå har snudd og at banken den siste tiden har fått kunder som har flyttet lånet sitt fra SPK.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet sier man nå har fått en mer normal situasjon. SPKs rente følger normrenten, som er fastsatt av Finansdepartementet.

Personvernpolicy