Vil tiltale Rema-Reitan for skattejuks i Spania

Aktor vil ha Rema-gründer Odd Reitan dømt til elleve års fengsel og til å betale store millionbeløp i bøter etter angivelig skattejuks i forbindelse med kjøpet av en luksuseiendom i Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske påtalemyndigheten mener Reitan bevisst har betalt 1,1 millioner euro for lite i skatter og avgifter etter et betydelig eiendomskjøp i 2004. Odd Reitan kjøpte da eiendommen Sierra Blanca i utkanten av Marbella for 9 millioner euro, mens han oppga en kjøpesum på 3,5 millioner euro til myndighetene, ifølge tiltalen. Selgeren av eiendommen oppga samme sum og er også tiltalt i saken, skriver Dagbladet.

– Vi har tiltalt herr Reitan for to ulike overtredelser, i alt fem lovbrudd, og ber retten om å idømme ham elleve års fengsel, sier en jurist ved statsadvokatembetet til avisen.

I tillegg ber aktor om bøter på 1,7 millioner euro og at Reitan betaler det han angivelig skylder i skatt pluss forsinkelsesrente. Dermed kan de samlede kravene mot Reitan komme opp i rundt 30 millioner kroner, etter dagens eurokurs.

Reitan nekter alt

Reitan selv poengterer gjennom sin presseansvarlige at påtaleavgjørelsen er anket til en høyere rettsinstans, og at matmilliardæren derfor ikke anser seg som tiltalt i saken. Han handlet i god tro og på råd fra advokaten som bisto ham, ifølge Berit Hvalrygg.

– Vi bekrefter at Reitan er i en ankeprosess på anklager han avviser på alle punkter, sier hun.

For øvrig har Rema-grunnleggeren betalt formuesskatt til Norge for verdiene som ligger i de to selskapene som eier Sierra Blanca.

Reitan hevder han bare forholdt seg til de råd han fikk av sin spanske advokat da eiendomsoverdragelsen ble tilrettelagt og gjennomført. Men påtalemyndigheten mener å ha bevis for at det var nordmannen som ba advokaten om tilretteleggingen som muliggjorde skatteunndragelsene.

Under etterforskningen skal det ifølge Dagbladet ha framkommet at den nå medtiltalte advokaten har hjulpet andre utlendinger med å unndra skatt.

Les også: Rema 1000 klager NRK-programmet Brennpunkt inn for PFU

Hacket advokatens PC

Bevisene mot Reitan har i stor grad framkommet ved at etterforskerne hacket seg inn i advokatens datamaskin. Uten at advokaten visste om det hentet politifolkene ut korrespondansen som nå legges til grunn for tiltalen mot Reitan. Hackingen – som kan sammenliknes med hemmelig ransaking – skjedde i forbindelse med etterforskningen av en større hvitvaskingssak mot advokaten.

– Vi hentet ut masse dokumenter. Uten denne metoden kunne vi aldri ha funnet ut av alt dette, sier juristen ved statsadvokatembetet.

Selv om jussen rundt skatteavtalen mellom Spania og Norge er innfløkt, avviser påtalemyndigheten at det i saken kan være snakk om misforståelse og viser til «Reitans bakgrunn og hans kjennskap til sektoren, samt alle rådgiverne hans».

Når det gjelder Reitans straffbare forsett bygger aktor på epostkorrespondanse som er hentet ut av advokatens datamaskiner.

Personvernpolicy