Meny

Ny kuttrunde i Statoil – 2.400 kan bli overflødige

Ny kuttrunde i Statoil – 2.400 kan bli overflødige

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil nedbemanner ytterligere og skal kutte inntil 20 prosent innenfor det tekniske området, der det jobber 12.000 ingeniører. Det kan bety at 2.400 ansatte må finne seg noe annet å gjøre.

Fakta om Statoils spareplan:

* Selskapet har som mål å spare 1,7 milliarder dollar innen 2016 fra 2013-nivå.

* Så langt har Statoil spart 600 millioner dollar.

* Selskapet jobber med bedre teknisk effektivitet gjennom Step (Statoil Technical Efficiency Program) og bedre organisatorisk effektivitet (OE-programmet).

* Antall Statoil-stillinger minsket med åtte prosent eller 1900 stillinger i løpet av 2014.

(Kilde: Stavanger Aftenblad)

Kuttforslagene legges fram i mai, skriver Dagens Næringsliv , men allerede nå reduserer Statoil staben med 150 fagarbeidere på sokkelen, ifølge Stavanger Aftenblad. Nedbemanningen er en del av et forslag på bemanningskutt i fagarbeiderstaben på 500 ansatte.

De 150 fagarbeiderstillingene offshore ble vedtatt kuttet fredag, mens de resterende 350, som jobber på landsiden, skal vurderes i sammenheng med de foreslåtte, betydelige bemanningskuttene på teknisk område.

Statoil har kuttet rundt 4,9 milliarder kroner siden 2013 gjennom en rekke forbedringsprogrammer. Bare i løpet av det siste året har selskapet vært gjennom en kraftig nedbemanningsprosess, og 1.950 ansatte har måttet finne seg noe annet å gjøre.

– Trenger flere

Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil er fornøyd med at den vedtatte nedbemanningen i fagarbeiderstaben på sokkelen ser ut til å bli gjennomført ved tidlig pensjon og naturlig avgang. Han mener likevel at Statoil bør være mer forsiktig enn det legges opp til i neste runde.

– Ledelsens tall er teoretiske. I praksis trenger vi høyere bemanning. Dessuten må vi ansette flere fra 2016. Hvis vi får en stor avgang nå, hvor mye god erfaring og kompetanse går av, kan det være sikkerhetskritisk, sier Stamnes til Aftenbladet.

I løpet av den neste måneden skal flere ekspertgrupper legge fram sine analyser av en prosess som ble satt i gang i fjor høst. Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil bekrefter at selskapet er i sluttfasen med arbeidet.

– Arbeidet pågår nå med full kraft. Realiteten av denne prosessen vil en ikke få klarhet i før engang nærmere sommeren, sier Lindbæk jr. til DN.

Les også: Statoil vil ikke lenger hemmeligholde eiere

Ingeniører blir rammet

Hovedtillitsvalgt i ingeniørorganisasjonen NITO og ansattrepresentant i Statoil-styret, Stig Lægreid, håper at Statoil skal klare å unngå en ny runde der opp mot 2.000 ansatte må gå.

– Men at det får personellmessige konsekvenser for Statoils ingeniører, er sannsynlig, medgir han.

Konserndirektør for økonomi og finans Torgrim Reitan peker på det åpenbare; en oljepris på 50 dollar per fat innebærer at inntektene vil halveres. Et slikt prisnivå fører videre til at prosjekter blir utsatt, og at gjeldsgraden i selskapet øker.

– Det som er viktig, er å finne ut av hvordan vi kan utnytte situasjonen vi nå er i på best mulig måte. Uansett om vi ser for oss et scenario med lav eller høy oljepris, er det nå viktig at vi forenkler virksomheten vår, sier Reitan.

Les også: Statoil med betydelige oljefunn i Nordsjøen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært