Meny

Maratonsak om milliardtriksing i kraftselskap

I 2011 ble det avdekket vesentlige feil i regnskapet til et svensk datterselskap av Troms Kraft. Nå starter rattssaken mot de antatt skyldige. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter Södertörns tingsrätt straffesaken mot Boris Benulic (59) og tre medtiltalte i den omfattende svindelsaken som har påført Troms Kraft tap på rundt 1,7 milliarder kroner.
Kraft & Kultur- skandalen

* 22. november 2011 fortalte Troms Kraft at det er avdekket alvorlige feil i regnskapet til det svenske datterselskapet Kraft & Kultur.

* Senere skulle det vise seg at Troms Kraft har tapt rundt 1,7 milliarder kroner på at datterselskapets regnskap i en årrekke har vært pyntet på.

*Administrerende direktør Boris Benulic er tiltalt for grov svindel sammen med tre regnskapsmedarbeidere. Alle nekter skyld. Rettssaken mot de fire starter mandag.

* Skandalen holdt på å velte moderselskapet i Tromsø som ikke lengre kunne gi sine eiere Troms fylkeskommune og Tromsø kommune et tresifret antall millioner i årlig avkastning.

* En omfattende gransking til 30 millioner kroner avdekket sviktende kontrollrutiner i Troms Kraft som på sin side varslet søksmål på 1,8 milliarder svenske kroner mot datterselskapets revisor Grant Thornton. Men den sivile erstatningssaken er nå avlyst og en rettsmekling er varslet i juni.

(©NTB)

Den hovedtiltalte Boris Benulic var administrerende direktør i det på papiret vellykkede datterselskapet Kraft & Kultur.

Men 22. november 2011 gikk alarmen.

Troms Kraft innkalte til pressekonferanse og meddelte at det var avdekket vesentlige feil i regnskapene til det svenske datterselskapet.

– Systematisk lovbrudd

Troms Kraft-ledelsen fortalte rystet at de hadde mistanke om et inntektsavvik på 1,5 milliarder kroner etter flere år med regnskapsmanipulasjon.

Ifølge tiltalene har Benulic og de tre medhjelperne bedrevet grov svindel, alternativt stått for grov regnskapssvindel i regnskapsårene 2003 til 2010.

– Lovbruddene er å anse som grove ettersom det dreier seg om betydelige beløp og inngår som et ledd i et systematisk begåtte lovbrudd, heter det i tiltalen fra statsadvokat Lennart Gollard ved det svenske økokrim, Ekobrottsmyndigheten.

Statsadvokaten ønsker ikke å uttale seg om saken før rettssaken, får NTB opplyst av presseansvarlig Katinka Wall ved Ecobrottsmyndigheten i Stockholm.

Manipulerte salg

Svindelen skal ha skjedd ved å manipulere dataene for strømsalg, slik at regnskapene viste en feilaktig økning av inntekter og resultater.

Ved å bruke regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter» (upplupna inntekter) skal de tiltalte ha dekket over at de solgte kraft til en langt lavere pris enn det som kommer fram i regnskapene.

Regnskapsposten var finansiert av kredittlån.

Ifølge tiltalen inneholdt denne sentrale posten med for høye beløp minst 263 millioner SEK i regnskapsåret 2005. Feilføringen økte suksessivt til minst 1,4 milliarder SEK i 2010.

– Visste ikke

I tillegg til Benulic er tidligere regnskapskonsulent Pierre Sjöö og to andre medarbeidere tiltalt for medvirkning til svindel eller grove brudd på bokføringsreglene. Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld.

Forsvarer Hans Strandberg har uttalt til Nord24 at hans klient Boris Benulic ikke visste om feilene i regnskapene til Kraft & Kultur.

– At det ble feil i regnskapene lengre fram i denne perioden på upplupna inntekter, beror på at det var ført inn feilaktige opplysninger som Boris ikke har kjent til – og ikke har kunnet oppdage, sier Strandberg til det nordnorske økonominettstedet.

Den omfattende rettssaken er ventet å vare til langt ut i juni. De første ukene vil gå med til en gjennomgang av tiltalen, og den hovedtiltalte forklarer seg neppe før i begynnelsen av mai.

Blant de 20 norske vitnene som skal føres, er tidligere styreleder Odd Roger Enoksen. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært