Shell kjøper BG Group, Helge Lund går

Shell har gått med på å kjøpe BG Group for en sum tilsvarende 561 milliarder kroner. BG Group ledes av norske Helge Lund, tidligere konsernsjef i Statoil. Foto: NTB scanpix.
Shell har gått med på å kjøpe BG Group for en sum tilsvarende 561 milliarder kroner. BG Group ledes av norske Helge Lund, tidligere konsernsjef i Statoil. Foto: NTB scanpix.

Helge Lund, nyansatt konsernsjef i BG Group, vil ikke fortsette i jobben når Shell overtar selskapet i begynnelsen av 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen ble det kjent at Royal Dutch Shell kjøper BG Group for 47 milliarder pund, tilsvarende 531 milliarder kroner.

Det er 50 prosent over markedsverdi. Shell-sjef Ben van Beurden sier til CNBC at administrerende direktør Helge Lund «vil gjøre noe på egen hånd» etter at Shell har overtatt BG Group.

– Han har gitt klar støtte til avtalen, sier Beurden om BG-sjefen til TV-kanalen ifølge Financial Times.

– Overgangen vil ta tid å gjennomføre. I den perioden vil jeg og mitt team ivareta våre forpliktelser overfor selskapet og aksjonærene, sier Lund i en pressemelding.

Kommunikasjonsrådgiver Yulia Caris i BG Group opplyser til NTB at Helge Lund ikke kommer til å gi intervjuer onsdag.

Reaksjon: Shell: – Lund vil gjøre noe på egenhånd

Attraktivt

Oljeanalytiker Trond Omdal tror Helge Lund visste at oppkjøpet kunne skje da han gikk fra jobben som toppsjef i Statoil.

– BG har hatt en attraktiv portefølje, så de har vært på radaren for oppkjøp ganske lenge. At de endelig ble kjøpt er en nyhet, men gitt at de strategisk har vært attraktive, at prisingen først nå har blitt moderat og at Shell har som mål å være en global gassaktør, så er det ikke veldig overraskende, sier Omdal, som jobber i Pareto Securities, til NTB.

Omdal omtaler overtakelsen som en av de største transaksjonene på mange år:

– Du må vel tilbake til slutten av 1990-tallet for å finne noe i samme størrelse.

Helge Lund fratrådte sin stilling som konsernsjef i Statoil 15. oktober i fjor.

– Hvor mye han visste da, kan man bare spekulere på. Men han har opplagt visst at selskapet var attraktivt for større aktører. Samtidig tok han jobben før det siste oljeprisfallet, som kan ha akselerert prosessen, sier Omdal.

Børsgigant

På en pressekonferanse onsdag formiddag bekrefter styreleder Jorma Ollila i Shell at oppkjøpet har vært planlagt lenge.

– Vi er trygge på at dette er et strategisk riktig trekk for både Shell og BG Groups aksjonærer, sier Ollila.

Shell regner med at oppkjøpet vil gjøre dem til verdens største selskap for flytende naturgass, og selskapet blir størst på London-børsen etter oppkjøpet, melder Reuters.

BG Groups aksje hoppet opp 37 prosent på London-børsen etter nyheten kom. Samtidig falt Shell-aksjen med 4,9 prosent i løpet av de to første timene med handel.

Spekulasjoner

I kjølvannet av nyheten følger også spådommene og spekulasjoner: Platou-analytiker Alex Gheorghe sier til DN.no at han tror på comeback som Statoil-sjef for Lund, på sikt.

Ifølge DN.no vil Helge Lund for øvrig kunne sitte igjen med opptil 395 millioner kroner etter oppkjøpet, noe BG Group-talsmann Kim Blomley ikke vil kommentere.

DN.no har også innhentet kommentar fra Johan Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice. Han spår flere oppkjøp og fusjoner i oljemarkedet framover:

Lund har ikke selv kommentert hva han vil gjøre framover. Statoil ønsker verken å kommentere Shells oppkjøp eller noen av spekulasjonene om Lund og om Statoils mulige oppkjøpsplaner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden