– Regjeringspartiene vil innføre betalingsmur hos NRK

I juni vil kulturminister Thorhild Widvey (innfelt) legge frem en stortingsmelding om NRK. Foto: NTB scanpix
I juni vil kulturminister Thorhild Widvey (innfelt) legge frem en stortingsmelding om NRK. Foto: NTB scanpix

Høyres mediepolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas mener NRK må opprette betalingsmur på sine nettsider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten støtter Høyre og Frps stortingsgrupper forslaget.

– NRKs kjernevirksomhet skal være radio og TV. Nettvirksomhet utover profilering av radio- og TV-stoffet må NRK ta seg betalt for, på lik linje med andre medier, sier Løvaas til Aftenposten.

En betalingsmur innebærer at siden vil bli blokkert for lesere som ikke betaler for tilgang.

Løvaas mener at brukerbetaling kan innføres ved at de som allerede betaler lisens, kan betale en ekstraavgift.

Løvaas, som tidligere har jobbet som journalist og programleder i P4, sier at en allmennkringkaster ikke kan bruke sine økonomiske muskler til å gjøre livet surt for andre medieaktører.

Ikke sunt for mangfoldet

– I dag er NRK mer en blokkering enn et supplement på nett. Vi vil at tradisjonell kringkasting skal være grunntilbudet fra NRK.

Han er ikke imponert over rapportene som hevder NRK ikke truer andre medier på nett.

– Om noen leverer gratis det som andre må ta betalt for, så trenger man ikke være økonomisk utdannet for å forstå hva som skjer. 70 prosent av mediehusene opplever NRK som en konkurrent. 9 av 10 mener NRK vanskeliggjør nettsatsingen deres. I dag jobber en av fire norske journalister i NRK. Det er en utvikling som akselererer. Hvor er vi om få år? 2 av 4? Dette er ikke sunt for mediemangfoldet. Det tror jeg de fleste innser, sier han.

– Sterk svekkelse

Tidligere har både TV 2, Schibsted, Amedia og VG gjort det klart at NRK skal begrense seg mer til produksjon av lyd og bilde, og ikke konkurrere i nettavismarkedet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til avisen at forslaget vil innebære en sterk svekkelse av NRKs posisjon og tilbud til publikum.

– Samtidig vil det gripe inn i den redaksjonelle uavhengigheten. Journalistikk og innhold foregår i dag på alle plattformer. Skal myndighetene kategorisere tilbudet? Skal lange TV-innslag sendes på TV og korte innslag på nett? Det er ikke mulig, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden