Økonomer uenige om boligpristoppen er nådd

Det råder uenighet om boligpristoppen er nådd. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Det råder uenighet om boligpristoppen er nådd. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene har nådd toppen og vil stabilisere seg før de faller neste år, tror flere økonomer. Andre tror boligprisene vil fortsette å stige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I det store og hele er boligpristoppen nådd, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Hun ser imidlertid for seg en viss økning de nærmeste månedene, blant annet fordi folk kan tenkes å ville skynde seg å låne til bolig før finansminister Siv Jensen (Frp) strammer inn vilkårene for lån, slik Finanstilsynet har foreslått.

Etter et par måneder med kraftig prisvekst allerede vil en stabilisering på dagens nivå bety en årsvekst på rundt fem prosent. Neste år vil boligprisene falle fem prosent igjen, tror Haugland og flere med henne.

Ni av de 24 økonomene som har gitt sine prognoser for boligprisene i år og neste år, spår en stabilisering rundt dagens nivå. Fem av dem, deriblant Haugland, tror på prisfall.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea er blant dem som ikke tror vi har sett boligpristoppen ennå. Han tror på fem prosent prisstigning både i år og neste år. Bruce tror nemlig at finansministeren kommer til å vanne ut forslagene fra Finanstilsynet om strengere kriterier for boliglån.