Meny

Regjeringen utsetter bæreposeavgiften

Også statsminister Erna Solberg bruker bæreposer. Avgiften på slike poser blir likevel ikke innført fra førstkommende helg. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgiften på bæreposer blir likevel ikke innført 15. mars. Flere tror og håper nå at avgiften blir skrotet helt.

Finansdepartementet opplyser i en pressemelding at avgiften vil bli behandlet på nytt i forbindelse med revidert statsbudsjett, men at den ikke blir innført som planlagt søndag.

– Flere høringsinstanser har betydelige faglige og miljømessige innvendinger mot en avgift på poser. Blant annet manglende miljøbegrunnelse og frykt for at poseavgiften kan undergrave gjenvinningsordningen bransjen har etablert, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i en epost til NTB.

– Blir ikke noe av

Poseavgiften var opprinnelig en del av miljøpakken som Fremskrittspartiet måtte svelge for å få sentrumspartiene med på kuttene i bensin- og bilavgifter.

Avgiften skulle etter planen være på 1,50 kroner. Etter at den ble presentert, ble ikke Frp, Høyre, Venstre eller KrF enige om hvem som hadde foreslått den upopulære avgiften.

– Jeg tolker dette slik at poseavgiften ikke vil bli innført noen gang, sier Frps skattepolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til VG.

Les også: Hamstrer plastposer for å slippe avgift

Virke jubler

NHO og Virke, som organiserer store deler av den norske handelsnæringen, er blant dem som var kritiske til avgiften i sine høringsuttalelser.

– Nå gjenstår det bare å skrote avgiften i revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette må vi se som en full seier mot poseavgiften, sier samfunnspolitisk direktør Harald Andersen i Virke i en pressemelding.

Avgiften var anslått å gi staten 1 milliard kroner i merinntekt. Hvordan de tapte inntektene skal dekkes inn, er foreløpig ikke klart.

– I revidert nasjonalbudsjett vil alle endringer i skatteinntekter og utgifter sees i helhetlig sammenheng, skriver Næsje.

Liten miljøeffekt

«De fleste av plastbæreposene i Norge brukes til håndtering av avfall, og vi har

ikke den samme forsøplingsproblematikken som mange land i EU», skriver Miljødirektoratet i sin høringsuttalelse , og det skriver også at overgang til papirposer ikke nødvendigvis er mer miljøvennlig enn plast.

Naturvernforbundet støtter på sin side innføring av avgift på plast- og papirposer, men understreker at det er «skeptiske til fritaket for poser som har et voluminnhold under fem liter. Vi frykter at dette kan øke forbruket av små poser, som heller ikke egner seg som poser for restavfall».
Privatøkonomi
Populært