Mat og drikke drar opp konsumprisindeksen

DYRERE MAT: Prisene på mat og alkoholfri drikke har økt med 1,9 prosent bare den siste måneden. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)
DYRERE MAT: Prisene på mat og alkoholfri drikke har økt med 1,9 prosent bare den siste måneden. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra februar i fjor til februar i år har konsumprisindeksen økt med 1,9 prosent. I samme tidsrom økte prisene på mat og drikke med 3,1 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser konsumprisindeksen for februar ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Indeksen er et mål på endringer i prisene på varer og tjenester som kjøpes av private husholdninger.

Fra januar til februar i år økte prisene på mat og alkoholfri drikke med 1,9 prosent, mens konsumprisindeksen (KPI) gikk opp 0,4 prosent.

Det er særlig prisøkninger på mineralvann, leskedrikker og juice som bidrar til oppgangen.

– Viktig å ikke utnytte situasjonen

– Prisoppgangen er i hovedsak knyttet til importerte varer, i tillegg til at det har vært en høyere prisøkning på fisk. Prisøkningen på de importerte varene har sammenheng at kronekursen er svekket og at det dermed er dyrere nå å handle ute enn det var tidligere, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

– Men hvis man ser på prisutviklingen på matvarer som er basert på norske landbruksprodukter, så er den moderat eller synkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden sier det er viktig at de som importerer varer nå ikke utnytter situasjonen og gjøre varene unødvendig mye dyrere for norske forbrukere.

– Jeg kommer til å følge prisutviklingen på matvarer veldig tett også videre, sier hun.

Kjerneinflasjonen uendret

Den såkalte kjerneinflasjonen har det siste året ligget på 2,4 prosent, og er uendret for fjerde måned på rad. Det er dette tallet økonomene legger mest vekt på.

I en melding fra DNB Markets heter det at kronen svekket seg litt i kjølvannet av publiseringen av inflasjonstallene som er en tidel lavere enn det konsensus og Norges Bank ventet.

Økt husleie

De siste 12 månedene har også husleien for selveiere økt med 2,3 prosent. Bensinprisene har fortsatt fallet siden juli i fjor, og er nå på det laveste nivået siden februar 2011.

Ifølge SSB er utviklingen i prisene på flyreiser med på å dra prisveksten ned. Fra januar til februar i fjor steg prisene på flyreiser med hele 23,9 prosent. I år er prisøkningen fra januar til februar nede på 2,8 prosent.