Meny

Eurosjefen til Hellas: Klokka tikker

Store lånefradrag forfaller til betaling for Hellas i vår og sommer. Landets nye regjering må innfri krav fra EU og IMF før landet får utbetalt flere krisemidler. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka tikker, advarer eurosjefen og vil ha klare forpliktelser fra Hellas.

– Vi taper for mye tid, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem før nok et møte om gjeldstyngede Hellas i Brussel mandag.

Der ble det en usedvanlig kort diskusjon. I stedet skal embetsmenn og eksperter fra Hellas møte EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet onsdag, sier en anonym EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Uten at de tre stoler på at grekerne vil innfri forpliktelsene sine, får ikke Aten utbetalt flere lånemidler.

Det er penger grekerne trenger sårt. Men eurogruppen er frustrert over manglende fremskritt hos den nye greske regjeringen.

– Det har skjedd lite siden forrige euromøte både når det gjelder forhandlinger og innfrielse, sier Dijsselbloem til pressen.

Les også: Hellas utelukker ikke folkeavstemning

Ikke nok

Hellas har sendt en liste med reformforslag som landet håper skal blidgjøre de tre internasjonale kreditorene. Men lista er slett ikke lang nok, har Dijsselbloem sagt.

– Grekerne må nå innfri det de har forpliktet seg til, er det klare budskapet fra Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Finansminister Yanis Varoufakis har heller ikke blidgjort de 18 europartnerne ved å nevne muligheten for en folkeavstemning om Brussel sier nei til de greske reformplanene og en restrukturering av landets enorme gjeld.

Mandag gikk Varoufakis rett i møte uten å gi noen kommentarer.

Les også: Merkel: Ingen kutt i Hellas' gjeld

«Besynderlig»

Eurolandene har dessuten hatt problemer med å ta noen av reformforslagene fra Aten helt seriøst.

Blant innspill om å strømlinjeforme byråkratiet og øke statlige inntekter gjennom avgifter på nettspill finner man forslag om å hyre inn privatpersoner som midlertidige, hemmelige «skatteinspektører». Studenter og turister skal ifølge forslaget kunne brukes for å avdekke skatteunndragelse.

«Besynderlig», er ett av ordene som er blitt brukt i Brussel for å beskrive forslaget.

Tida går

Det tok lange og harde forhandlinger i februar før Hellas ble enig med resten av eurogruppen om å forlenge de internasjonale lånepakkene på i alt 240 milliarder euro til juni. Det er penger som har holdt den greske økonomien flytende siden 2010.

Men kreditorene i EU og IMF venter på klare greske forpliktelser før de vil betale ut de siste 7,2 milliarder euroene i lånemidler.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

– Forlengelsen er bare på fire måneder, og klokka tikker, sier Dijsselbloem.

Les også: Hellas har skyhøye ambisjoner, men begrensede muligheter

Store regninger

Allerede i løpet av mars skal Hellas tilbakebetale 1,5 milliarder euro til IMF, og uten nye midler kan grekerne få problemer med store fradrag i løpet av sommeren.

– De må innfri en del av forpliktelsene sine, sier den irske finansministeren Michael Noonan om hva grekerne må gjøre for å få utbetalt i hvert fall en del av lånebidraget.

Når det forlengede låneprogrammet utløper i juni, må Hellas og kreditorene i tillegg finne en ny løsning for hele programmet. Den sterkt belånte greske økonomien vil nok heller ikke da kunne stå på egne bein, og det kan bli harde forhandlinger om en helt ny lånepakke med nye vilkår.

Privatøkonomi
Populært