Meny

Pause i Norwegian-forhandlingene

Intet nytt er i hvert fall ikke dårlig nytt, synes å være konklusjonen etter presseorienteringen til Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (til venstre) og leder for Norwegian-pilotene Halvor Vatnar søndag kveld. Mandag gjenopptar de forhandlingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i Norwegian-konflikten er enige om å avslutte forhandlingene for dagen og fortsette mandag.

Halvannet døgn etter at forhandlingene i Norwegian-konflikten ble gjenopptatt, tok partene søndag kveld pause. Men forhandlingene fortsetter mandag.

– Vi har forhandlet i mange timer. Nå er partene, det vil si Parat, Norwegian Pilot Union og selskapet enige om å ta en pause og fortsette i morgen, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB klokka 21 søndag kveld.

Han stilte opp til en meget kortfattet presseorientering sammen med NPU-leder Halvor Vatnar. Da hadde forhandlingene med Norwegian pågått siden 16-tiden lørdag.

Les også: Nesten 25.000 reisende rammes hvis streiken fortsetter

Begge understreker at pausen i forhandlingene ikke innebærer noen form for dramatikk av den typen vi har opplevd de foregående gangene de to har hatt meldinger til pressen. Forhandlingene fortsetter mandag, understreket Skjæggerud, både i plenum og direkte overfor NTB.

– Jeg vil ikke gå inn på noe som helst som gjelder forhandlingene. Vi vil ikke bidra med noe nå som kan forstyrre forhandlingene som forhåpentlig vil føre til en løsning som kan få flyene i lufta igjen, sa Skjæggerud, som understreket at «det er ikke noen dårlig tone mellom partene».

Ingen snarlig løsning

Selv om partene hadde gjenopptatt forhandlingene et døgn tidligere, ble det tydelig ut over søndagen at man ikke kunne vente en snarlig forhandlingsslutt.

Det ble imidlertid tolket positivt at begge parter var svært ordknappe og hemmelighetsfulle. Det kan tyde på at de er inne i en avgjørende fase og vil unngå at overilte uttalelser til pressen skal forpurre.

Ut fra uttalelser partene kom med etter forhandlingsbruddet lørdag morgen, synes de vanskeligste temaene å bli enige om å være pilotenes formelle tilknytning til morselskapet og å utforme en juridisk vanntett avtale. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud legger ikke skjul på at fagforbundets tillit til morselskapet er sterkt svekket etter det Parat opplever som en rekke avtalebrudd de siste årene.

Parat er nøye med å understreke at konflikten for dem ikke dreier seg om generelle lønns- og avtalevilkår, men om hvilken trygghet Norwegians piloter skal ha for arbeidsplassene sine i en tid med ventelig nært forestående store kostnadskutt.

Kommunikasjonssjef Anne-Sisel Skånvik bekreftet overfor NRK at konsernet jobbet med formuleringer som var egnet til å betrygge pilotene.

Lenge før normal trafikk

Om partene skulle bli enige mandag, vil det likevel ta flere dager å få alle flyene på vingene igjen.

– Mange fly står ikke der de skal stå. Det er et stort puslespill som må gå opp for at vi skal være oppe og gå igjen, sier Sandaker-Nielsen.

Norwegian har anslått at flystreiken rammet 20.000 reisende også søndag, og at ytterligere 25.000 flyreiser blir berørt av streiken mandag hvis partene ikke finner en vei ut av konflikten. Igjen er det innenrikstrafikken som vil bli rammet hardest.

Siden konflikten startet forrige helg, er rundt 130.000 passasjerer blitt berørt. Om også mandagen skulle gå uten at det kommer en løsning på bordet vil det totale antallet dermed være oppe i over 150.000.

– Så godt som alle norske og svenske innenriksflyginger blir innstilt, mens et begrenset antall innenriksflyginger i Danmark blir gjennomført. De fleste avganger mellom de skandinaviske hovedstedene er også kansellert. Noen få Europa-ruter innstilles, men ellers skal ruter mellom Skandinavia og USA, og Skandinavia og Thailand etter planen gå som normalt, opplyser selskapet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært