Meny

Norwegian-forhandlingene inne i sitt andre døgn

Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklager sterkt overfor passasjerene som rammes av streike, som søndag er inne i sitt niende døgn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste forhandlingsrunden mellom Norwegian og pilotene gikk søndag ettermiddag inn i sitt andre døgn uten at partene var kommet til enighet.

– Jeg kan bekrefte at forhandlingene pågår. Og dere kan være trygge på at vi skal informere dere når vi har et resultat, var alt en ordknapp informasjonssjef i Parat hadde å meddele da han kort orienterte pressen søndag ettermiddag.

Arve Sigmundstad bekrefter imidlertid overfor NTB at selv om denne sisten runden med forhandlinger har pågått siden 16-tiden lørdag, har ikke partene sittet kontinuerlig og forhandlet i et drøyt døgn.

Han vil ikke kommentere innholdet eller framdriften i forhandlingene, men det er på det rene at det i løpet av de siste 24 timene har gått flere tilbud og krav mellom partene.

Hvis partene heller ikke nå klarer å bli enige, vil Norwegian-ledelsen permittere enda flere ansatte, opplyser informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Ved 19-tiden søndag kveld sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, følgende til NRK:

– Vi får håpe at vi kan komme til en løsning i kveld. Vi prøver å komme pilotene enda mer i møte på deres trygghetskrav - at de skal ha en avtale med konsernet. Det ønsker vi å imøtekomme, så får vi se om vi kommer i mål i kveld.

Les også: – Parat tyner presset Norwegian

Ingen snarlig løsning

Det var likevel ingenting som tydet på noen snarlig forhandlingsslutt, selv om det kunne tolkes i positiv retning at partene søndag er svært ordknappe og hemmelighetsfulle. Det kan tyde på at de er inne i en avgjørende fase og vil unngå at overilte uttalelser til pressen skal forpurre.

Ut fra uttalelser partene kom med etter forhandlingsbruddet lørdag morgen, synes de vanskeligste temaene å bli enige om å være pilotenes formelle tilknytning til morselskapet og å utforme en juridisk vanntett avtale. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud legger ikke skjul på at fagforbundets tillit til morselskapet er sterkt svekket etter det Parat opplever som en rekke tidligere avtalebrudd de siste årene.

Parat er nøye med å understreke at konflikten for dem ikke dreier seg om generelle lønns- og avtalevilkår, men om hvilken trygghet Norwegians piloter skal ha for arbeidsplassene sine i en tid med ventelig store kostnadskutt i nær framtid.

Lenge før normal trafikk

Om partene skulle bli enige søndag, vil det likevel ta flere dager å få alle flyene på vingene igjen.

– Mange fly står ikke der de skal stå. Det er et stort puslespill som må gå opp for at vi skal være oppe og gå igjen, sier Sandaker-Nielsen.

Norwegian har anslått at flystreiken har rammet 20.000 reisende også søndag. Igjen er det innenrikstrafikken som rammes hardest.

Siden konflikten startet forrige helg, er rundt 130.000 passasjerer berørt.

– Så godt som alle norske og svenske innenriksflyginger blir innstilt, mens et begrenset antall innenriksflyginger i Danmark blir gjennomført. De fleste avganger mellom de skandinaviske hovedstedene er også kansellert. Noen få Europa-ruter innstilles, men ellers skal ruter mellom Skandinavia og USA, og Skandinavia og Thailand etter planen gå som normalt, opplyser selskapet.

Les også: – Kontakt mellom Ryanair og Norwegian

Populært