Meny

VG: Parat tilbød 343 millioner i kutt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da de nye forhandlingene med Norwegian-ledelsen startet opp igjen lørdag ettermiddag, var det sentrale punktet for fagforeningen Parat å få en juridisk løsning som gir pilotene jobbsikkerhet.

Interne beregninger i Parat som VG hadde fått tilgang til lørdag ettermiddag, viste at fagforeningen hadde sagt ja til flere kutt som til sammen utgjør 343 millioner kroner.

187 millioner av dette er kutt og frysing av lønn, 90 millioner er kutt i såkalt lisensforsikring, 27 millioner bortfall av ulempetillegg og 39 millioner er kutt i fridagskjøp.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud var lørdag klar på at det er punktet om jobbsikkerhet som er aller viktigst for pilotene. Utgangspunktet for forhandlingene som startet lørdag klokka 16 skal ha vært et justert tilbud fra Norwegian der selskapet vil garantere for pilotenes arbeidsforhold, samt lønns- og arbeidsvilkår, i tre år.

Les også: Nye 20.000 reisende rammes hvis streiken fortsetter

Dette er imidlertid ikke godt nok for pilotene. Skjæggerud påpekte etter bruddet natt til lørdag at tilliten til at morselskapet skal overholde sine egne avtaler, er sterkt svekket etter flere tidligere angivelige avtalebrudd. I det siste tilbudet om jobbgaranti het det blant annet at garantien skal opphøre hvis det «inntreffer vesentlig endrede forutsetninger».

– Vi har strukket oss langt allerede, men vil ikke gi oss på det med jobbsikkerhet. Kjos må på det punktet levere noe som våre piloter faktisk tror på. Da vil streiken være over, sa Skjæggerud til VG lørdag ettermiddag.

Skjæggerud forteller at de på pilotenes vegne har sagt ja til å gå over fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon. Under forhandlingene natt til lørdag ga de seg også på det som hadde vært viktigst for dem, nemlig en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier de ikke kjenner seg igjen i regnestykkene til Parat.

Populært