Meny

Norwegian-streiken kan gå mot slutten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene håper streiken i Norwegian snart vil være over. Fredag møttes de til nye samtaler hos Riksmekleren.

– Partene har begjært mekling foretatt på samtykkebasert grunnlag, sier riksmekler Nils Dalseide til NTB.

Han hadde et telefonmøte med partene fredag morgen, og klokka 13 ankom de til samtaler hos ham. At partene møtes hos Riksmekleren, er et godt tegn for de mange passasjerene som er rammet av streiken, men innebærer absolutt ingen garanti for enighet.

– Vi har ikke startet arbeidet med å undersøke det nye grunnlaget for dialog, sa Dalseide før møtestart.

Da klokka var 16.30, orienterte Dalseide om at han tidligst vil svare på spørsmål om den pågående prosessen klokka 19 fredag.

Ba om hjelp

Det blir opp til Dalseide og mekler Bjørn Lillebergen å vurdere om det på noe tidspunkt er grunnlag for å legge fram en skisse til løsning. Foreløpig synes partene å stå langt fra hverandre i det som er blitt en meget betent arbeidskonflikt.

– Vi mener det er på tide å finne løsninger på konflikten med tanke på alle passasjerene som ikke kommer dit de skal. Vi forventer å kunne diskutere de viktigste spørsmålene som så langt i konflikten ikke har vært oppe til reelle drøftelser, sier leder for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar.

Halvar Vatnar, leder i pilotenes fagforening, deltar fredag på møtet med riksmeklingsmannen:

Parat legger tre krav til grunn for videre forhandlinger med motparten NHO Luftfart og Norwegian:

For det første krever pilotene en avtale med Norwegian Air Shuttle (NAS), som de mener er reell arbeidsgiver. Det andre kravet er likeverdige avtaler i Skandinavia og konkurranse på like vilkår. Til slutt krever Parat felles karrieremuligheter og fleksibilitet for flygerne i hele konsernet.

Kommet nærmere

Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mener møtet hos Riksmekleren må forstås som et ønske fra partene om å bli enige og legge konflikten til side.

– Det er åpenbart at man ønsker å finne en løsning på konflikten, som har vart altfor lenge og rammet altfor mange passasjerer, sier han til NTB.

Flygerne i Norwegian Air Norway (NAN) har streiket siden lørdag. Fra onsdag av har så godt som alle innenriksflyginger i Skandinavia vært innstilt. Det er anslått at mer enn 35.000 passasjerer rammes hver dag.

Flygerorganisasjon ber piloter boikotte Norwegian:

Privatøkonomi
Populært