Meny

Coop får overta ICA

Coop Norge får kjøpe ICA Norges butikker, under forutsetning av at Coop selger 93 butikker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et jafs sluker Coop-kjeden ICA og vokser med rundt 450 butikker landet rundt. Konkurransetilsynet har godkjent overtakelsen.

Antallet Coop-butikker øker med over 50 prosent som følge av godkjennelsen.

– ICA Norge har mange butikker i regioner der Coop ønsker å øke sitt nærvær. Det gjelder for eksempel i det sentrale østlandsområdet og i Bergens-regionen. Vi gleder oss til å nå ut til enda flere kunder, sier konstituert administrerende direktør Geir Inge Stokke i Coop Norge.

– Nest best

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier at overtakelsen er den nest beste løsningen.

– Vi hadde primært ønsket flere kjeder. Markedet strammes til med bare tre kjeder, så nå er vi bekymret for konkurransen. Når det er sagt, ønsker vi Coop lykke til, sier Flesland til NTB.

Les også: Vedtak om salg av Coop-butikker kommer onsdag

Etterlyser lov

Hun mener at det nå haster med å få på plass loven som skal regulere maktbalansen mellom kjedene og leverandørene.

– Vi er opptatt av at lov om god handelsskikk blir effektuert så snart som mulig, sier Flesland.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Senterpartiet frykter at Coops oppkjøp av ICA vil ramme både forbrukere og produsenter.

– Dette oppkjøpet betyr at vi får en ytterligere konsentrasjon i norsk dagligvarehandel. Nå er det viktig at regjeringen så raskt som mulig kommer til Stortinget med lovregulering av matkjedene for å bidra til en sunnere og mer reell konkurranse, sier han til NTB.

Må selge 93

Oppkjøpsavtalen innebærer at Coop må selge unna 93 av de cirka 550 ICA-butikkene som forbrukersamvirket nå overtar. Avtale er allerede inngått med Bunnpris, som overtar 43 av ICA-butikkene, og med NorgesGruppen som overtar 50.

– Denne løsningen ivaretar den nasjonale konkurransen og forbrukernes interesser. Uten salg av butikker ville oppkjøpet ført til begrenset konkurranse i en rekke lokale markeder, og det ville også svekket konkurransen nasjonalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Om kort tid

Coops-sjef Stokke sier at det har vært viktig for dem å sørge for at de 93 butikkene som skal overdras til andre, får sikret fortsatt drift.

– Vi er glade for at disse avtalene er på plass. Inntil salgene er gjennomført, vil butikkene drives som i dag, sier Stokke.

Det vil skje i løpet av kort tid, og deretter vil Coop fullføre oppkjøpet av ICA Norge, opplyser Coop i en pressemelding.
Populært