Meny

Høyres Heidi Nordby Lunde om søndagsåpne butikker:

– Søndagsåpent kan forsterke fraflytting fra distriktene

TREKKER SØNDAGSKORTET: Heidi Nordby Lunde (H) vedgår nå at søndagsåpent kan føre til at flere småsteder mister sin butikk. Men hun åpner for å beholde søndagsstengning i farge-, jernvare- og andre faghandler. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men det er ikke god nok grunn til å opprettholde dagens åpningstider i butikkene, sier Høyres Heidi Nordby Lunde. Nå åpner hun for å beholde faghandlene stengt på søndagene.
Dette varsler regjeringen:

Varsel: Regjeringen varslet 9. januar at Kulturdepartementet vil sende ut på høring et lovforslag om søndagsåpne butikker.

Begrunnelse: - Regjeringens utgangspunkt er at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider. Vårt forslag vil også gi mer likebehandling mellom butikker og bidra til forenkling, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Les mer hos regjeringen

Les mer hos arbeidslivet.no

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fastholdt at innføringen av søndagsåpent i Danmark fra 2012 ikke har ført til uheldige virkninger.

Det skjedde da hun onsdag deltok på en frokostdebatt i LOs regi om søndagsåpent.

Etterpå måtte Lunde likevel vedgå overfor ABC Nyheter, at erfaringene fra søndagsåpningen i Danmark er flere nedlegginger av butikker på småsteder.

– Det er vanskelig å argumentere faktabasert mot følelsesbasert, sukket hun fra podiet da regjeringens forslag om å la butikkene ha søndagsåpent var oppe til debatt.

Selv slo Lunde fast som et faktum at søndagsåpent i Danmark og Sverige ikke har gitt noen av de uheldige virkningene kritikerne har påstått.

Hva med ørknene i Danmark?

Det er i strid med det representanter for dansk varehandel sa til ABC Nyheter tirsdag.

De fastslår at liberaliseringen av lukkeloven der til lands har forsterket nedleggingen av butikker på små steder.

De Samarbeidende Kæbmænd (DSK), en sammenslutning av 1300 butikker i Danmark, har faktisk opprettet et kart som viser det de kaller «fødevareørkner». Det er poststeder uten en eneste butikk.

– I intervjuene med ABC Nyheter sier jo bransjen i Danmark at gjennomføringen av søndagsåpent har forsterket nedlegging av dagligvarebutikker på små steder, og faghandlene på mellomstore steder?

– DSK sier at endringene der skyldes demografiske endringer, at folk flytter til byene, ikke at butikkene kan holde åpent om søndagene, sier Heidi Nordby Lunde til ABC Nyheter.

Les også: – Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

– Ikke god nok grunn

– Nei, DSKs administrerende direktør sier at «Erfaringene er entydige. Konsentrasjonen som skjer i detaljhandelen omkring de største byene, forsterkes veldig sterkt av liberaliseringen av lukkeloven». Er du uenig i det?

– Søndagsåpne butikker kan nok forsterke endringer som allerede er i ferd med å skje, vedgår Heidi Nordby Lunde.

– Men er det grunn i seg selv til å opprettholde en konkurransevridende ordning som vi har i dag? legger hun til.

Hun og Høyre viser til at det i dag er forskjellsbehandling i lovverket, ved at noen butikker får holde åpent på søndager, andre ikke.

Les også: Vi vil fortsatt ikke ha søndagsåpent

Mener noen bør holde stengt

I frokostdebatten mot Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad, 1.-sekretær Peggy Hessen Følsvik i LO og Unio-leder Anders Folkestad åpnet Høyre-representanten for å regulere søndagshandelen også dersom det blir som regjeringen vil, fritt fram for å holde åpent på søndag.

– Det blir ikke frislipp. Vi må ha måter å regulere på, med grenser for åpningstider og hvilke vareslag som skal få ha søndagsåpent.

– For mange faghandler er det ikke naturlig å ha søndagsåpent. Når det gjelder frykten for at kjøpesentre skal utkonkurere småbutikker, mener jeg frisører og andre små virksomheter vil ha fordeler av å være i kjøpesentere, sa Heidi Nordby Lunde.

– Det er også i kjøpesentrenes interesse å ha dem. Forsvinner alle de små fra kjøpesentrene på grunn av åpningstidene, vil de miste et konkrurransemoment, mener hun.

– Folk må få organisere sine liv som de vil. For meg handler det om å ha like betingelser for alle. Er man mot søndagsåpne butikker, får man stenge alt, da, slo Heidi Nordby Lunde fast i debatten.

Se videoopptak fra frokostseminaret om søndagsåpent

Populært