Sp-nestleder advarer mot søndagsåpne butikker

– Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

SØNDAGS-FARE: Kan regjeringens forslag om søndagsåpent true småbutikker på små steder som Børselv i Finnmark (bildet)? – Ja, viser erfaringene fra Danmark, sier Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Thomas Vermes/ Privat.
SØNDAGS-FARE: Kan regjeringens forslag om søndagsåpent true småbutikker på små steder som Børselv i Finnmark (bildet)? – Ja, viser erfaringene fra Danmark, sier Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Thomas Vermes/ Privat.

– Erfaringene fra Danmark gjør at vi kan forvente massedød av butikker i utkant-Norge hvis vi får søndagsåpent. Regjeringen driver historieforfalsking om hva som har skjedd i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette varsler regjeringen:

Varsel: Regjeringen varslet 9. januar at Kulturdepartementet vil sende ut på høring et lovforslag om søndagsåpne butikker.

Begrunnelse: - Regjeringens utgangspunkt er at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider. Vårt forslag vil også gi mer likebehandling mellom butikker og bidra til forenkling, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Les mer hos regjeringen

Det sier Senterpartiets 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim til ABC Nyheter. Hun og partiet er blant flere som er sterkt uroet over regjeringens forslag om å tillate alle butikker å holde søndagsåpen.

Tvinnereim har sjekket erfaringene i Danmark etter at den danske lukkeloven i oktober 2012 ble liberalisert.

Ifølge Tvinnereim har liberaliseringen av lukkeloven der ført til omfattende nedlegging av butikker i småstedene.

Regjeringspartiene hevder derimot at antall butikker i Danmark er opprettholdt. De avviser dermed at man kan bruke erfaringene der som argument mot regjeringens forslag til søndagsåpne butikker i Norge.

Regjeringens samarbeidspartner Kristelig Folkeparti er blant de aller mest kritiske til ikke å holde hviledagen hellig. Også fagbevegelsen protesterer.

Les: KrF, Ap og Sp vil bremse søndagshandel

Tegner dansk ørken-kart

Nå viser en ringerunde ABC Nyheter har gjor til bransjefolk i Danmark, at Tvinnereims påstander blir bekreftet.

– Jeg kaller det som vi tydelig kan se framveksten av i Danmark, for fødevareørkener. Man får utkantområder uten dagligvarebutikker.

Det sier John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd (DSK), en sammenslutning av 1300 butikker i Danmark, til ABC Nyheter.

– Erfaringene er entydige. Konsentrasjonen som skjer i detaljhandelen omkring de største byene, forsterkes veldig sterkt av liberaliseringen av lukkeloven, sier Wagner.

Han har en fortid blant annet som generalsekretær i Høyres søsterparti Det Konservative Folkeparti.

ØRKEN-KARTET: Røde felter viser poststeder uten en eneste butikk. Gule med én butikk igjen. Kart: DSK.ØRKEN-KARTET: Røde felter viser poststeder uten en eneste butikk. Gule med én butikk igjen. Kart: DSK.

Nå har Wagner og DSK fått tegnet et nytt Danmarks-kart - med «fødevareørknene» avmerket.

– Vi har laget er kart hvor man kan se hvilke postdistrikter som ikke lenger har en dagligvarebutikk. Danmark som et lite land, har områder uten tilgang til dagligvarehandel. Jeg kan forestille meg at det kan bli et enda større problem med norske avstander, sier han.

Les også: Høyre-politiker vedgår: Søndagsåpning kan gi nedlegging av butikker i distriktene

Høyre etterlyser kritisk presse

Her hjemme har blant annet Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde rykket ut mot dem som viser til erfaringene fra Danmark som argument mot regjeringens forslag:

– Danskene opplevde at 96 butikker ble lagt ned etter søndagsåpningen. Men motstanderne glemmer naturligvis å nevne at 57 nye ble åpnet etter innføringen, skriver Nordby Lunde i en kronikk i VG.

«Tenk om vi hadde hatt en kritisk presse til å sjekke påstander.», legger Heidi Nordby Lunde til.

Coop Danmark: – Ingen tvil

ABC Nyheter sjekker også hos Coop Danmark.

– Hvordan har lukkeloven slått ut for små butikker på små steder?

– Det er flyttet omsetning fra de små byer og små butikker, til de store byer og de store butikker. Også andre enn Coop har stengt en del små butikker. Mange fler er i faresonen, svarer informasjonsdirektør Jens Juul Nielsen.

Han opplyser at rundt 20 butikker er nedlagt av kjedens over 100 mindre lokalbutikker.

– Coop har klart seg relativt godt med våre Dagli’Brugser Lokal Brugser fordi vi har investert, modernisert og tilført tilleggsfunksjoner som posthus og apotek. Men det er ingen tvil om at konsekvensen er at man suger kunder og omsetning fra de små butikker og små byer, sier Juul Nielsen.

Kiwi: Legger ned i distriktene

Kiwi-kjeden i Danmark legger i disse dager ned 13 butikker og åpner 15 nye på andre steder. De første av dem er stengt. Resten legges midt i denne måneden.

– Er beslutningen om å legge ned noen steder, åpne 15 nye på andre steder, påvirket av endringen av lukkeloven?

– Det begynner å bli lenge siden at lukkeloven ble endret. Det er nk mer en utvikling som viser at den generelt skjerpede konkurransen krever optimale beliggenheter, svarer administrerende direktør Carsten Hansen i Kiwi Danmark på ABC Nyheters spørsmål.

– Har det at butikkene kan være åpne når de vil, gjort det vanskeligere å opprettholde butikker på små steder, og oppmuntret til nyetableringer i byer og langs innfartsveiene?

– Det har i lenger tid blitt vanskeligere og vanskeligere å drive billigkjeder på småplasser. De beste nye butikkene ligger i større byer og gjerne ved innfartsveier.

– Hvor mange av de 13 butikkene dere legger ned, ligger på småplasser?

– En av dem er i Århus, på en veldig sekundær plassering. En er i Odense i et veldig konkurransetungt område. Resten er i små steder, forteller Kiwi-direktør Carsten Hansen.

Og så faller boligprisene

– Debatten handler ofte om dagligvarebutikker. Men søndagsåpningen gir også andre tapere. De som taper, er de mellomstore byenes kles-, sko- , sykkel-, jernvare- og andre faghandler, i tillegg til de små stedenes dagligvarebutikker, sier administrerende direktør John Wagner i DSK.

– At søndagen plutselig kommer i spill, betyr at folk er parate til å kjøre lenger for å handle, forklarer Wagner.

Danmarks Radio melder om en uant følge av at småsteder blir uten butikk:

Husprisene faller når butikkene forsvinner.

– Når den siste butikken stenger sine dører, faller eiendomsprisene mellom fem og ti prosent. Så det folk sparer ved å handle et annet sted, gir faktisk verditap på husene deres, sier lektor Jørgen Møller ved Center for Fysisk Planlægning ved Aalborg Universitet, til Danmarks Radio.

– Historieforfalsking om Danmark

– Det som har skjedd i Danmark, viser at vi kan forvente massedød av butikker i distrikts-Norge, konkluderer Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

– Regjeringen driver nærmest med historieforfalskning når de påstår at liberaliseringen av åpningstidene var udramatisk i Danmark. At det blir dramatisk for småbutikker og småsamfunn, er det ingen tvil om, mener Tvinnereim.

Som statssekretær i den rødgrønne regjeringen hadde hun blant annet ansvar for Merkur-programmet, som gir støtte til små butikker i utkantstrøk.

– Merkurprogrammet er treffsikkert. Men de små midlene Merkur forvalter, vil ikke monne hvis man innfører søndagsåpne butikker her. Småbutikkene har små marginer. Og det er dyrere å holde søndagsåpent dersom de velger det for ikke å miste omsetning til konkurrenter, sier Tvinnereim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle
Siste nytt
12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle
Populært