Sp-nestleder advarer mot søndagsåpne butikker– Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

SØNDAGS-FARE: Kan regjeringens forslag om søndagsåpent true småbutikker på små steder som Børselv i Finnmark (bildet)? – Ja, viser erfaringene fra Danmark, sier Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Thomas Vermes/ Privat.
SØNDAGS-FARE: Kan regjeringens forslag om søndagsåpent true småbutikker på små steder som Børselv i Finnmark (bildet)? – Ja, viser erfaringene fra Danmark, sier Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Thomas Vermes/ Privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erfaringene fra Danmark gjør at vi kan forvente massedød av butikker i utkant-Norge hvis vi får søndagsåpent. Regjeringen driver historieforfalsking om hva som har skjedd i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette varsler regjeringen:

Varsel: Regjeringen varslet 9. januar at Kulturdepartementet vil sende ut på høring et lovforslag om søndagsåpne butikker.

Begrunnelse: - Regjeringens utgangspunkt er at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider. Vårt forslag vil også gi mer likebehandling mellom butikker og bidra til forenkling, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Les mer hos regjeringen

Det sier Senterpartiets 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim til ABC Nyheter. Hun og partiet er blant flere som er sterkt uroet over regjeringens forslag om å tillate alle butikker å holde søndagsåpen.

Tvinnereim har sjekket erfaringene i Danmark etter at den danske lukkeloven i oktober 2012 ble liberalisert.

Ifølge Tvinnereim har liberaliseringen av lukkeloven der ført til omfattende nedlegging av butikker i småstedene.

Regjeringspartiene hevder derimot at antall butikker i Danmark er opprettholdt. De avviser dermed at man kan bruke erfaringene der som argument mot regjeringens forslag til søndagsåpne butikker i Norge.

Regjeringens samarbeidspartner Kristelig Folkeparti er blant de aller mest kritiske til ikke å holde hviledagen hellig. Også fagbevegelsen protesterer.

Les: KrF, Ap og Sp vil bremse søndagshandel

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegner dansk ørken-kart

Nå viser en ringerunde ABC Nyheter har gjor til bransjefolk i Danmark, at Tvinnereims påstander blir bekreftet.

– Jeg kaller det som vi tydelig kan se framveksten av i Danmark, for fødevareørkener. Man får utkantområder uten dagligvarebutikker.

Det sier John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd (DSK), en sammenslutning av 1300 butikker i Danmark, til ABC Nyheter.

– Erfaringene er entydige. Konsentrasjonen som skjer i detaljhandelen omkring de største byene, forsterkes veldig sterkt av liberaliseringen av lukkeloven, sier Wagner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har en fortid blant annet som generalsekretær i Høyres søsterparti Det Konservative Folkeparti.

ØRKEN-KARTET: Røde felter viser poststeder uten en eneste butikk. Gule med én butikk igjen. Kart: DSK.ØRKEN-KARTET: Røde felter viser poststeder uten en eneste butikk. Gule med én butikk igjen. Kart: DSK.

Nå har Wagner og DSK fått tegnet et nytt Danmarks-kart - med «fødevareørknene» avmerket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har laget er kart hvor man kan se hvilke postdistrikter som ikke lenger har en dagligvarebutikk. Danmark som et lite land, har områder uten tilgang til dagligvarehandel. Jeg kan forestille meg at det kan bli et enda større problem med norske avstander, sier han.

Les også: Høyre-politiker vedgår: Søndagsåpning kan gi nedlegging av butikker i distriktene

Høyre etterlyser kritisk presse

Her hjemme har blant annet Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde rykket ut mot dem som viser til erfaringene fra Danmark som argument mot regjeringens forslag:

– Danskene opplevde at 96 butikker ble lagt ned etter søndagsåpningen. Men motstanderne glemmer naturligvis å nevne at 57 nye ble åpnet etter innføringen, skriver Nordby Lunde i en kronikk i VG.

«Tenk om vi hadde hatt en kritisk presse til å sjekke påstander.», legger Heidi Nordby Lunde til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coop Danmark: – Ingen tvil

ABC Nyheter sjekker også hos Coop Danmark.

– Hvordan har lukkeloven slått ut for små butikker på små steder?

– Det er flyttet omsetning fra de små byer og små butikker, til de store byer og de store butikker. Også andre enn Coop har stengt en del små butikker. Mange fler er i faresonen, svarer informasjonsdirektør Jens Juul Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at rundt 20 butikker er nedlagt av kjedens over 100 mindre lokalbutikker.

– Coop har klart seg relativt godt med våre Dagli’Brugser Lokal Brugser fordi vi har investert, modernisert og tilført tilleggsfunksjoner som posthus og apotek. Men det er ingen tvil om at konsekvensen er at man suger kunder og omsetning fra de små butikker og små byer, sier Juul Nielsen.

Kiwi: Legger ned i distriktene

Kiwi-kjeden i Danmark legger i disse dager ned 13 butikker og åpner 15 nye på andre steder. De første av dem er stengt. Resten legges midt i denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er beslutningen om å legge ned noen steder, åpne 15 nye på andre steder, påvirket av endringen av lukkeloven?

– Det begynner å bli lenge siden at lukkeloven ble endret. Det er nk mer en utvikling som viser at den generelt skjerpede konkurransen krever optimale beliggenheter, svarer administrerende direktør Carsten Hansen i Kiwi Danmark på ABC Nyheters spørsmål.

– Har det at butikkene kan være åpne når de vil, gjort det vanskeligere å opprettholde butikker på små steder, og oppmuntret til nyetableringer i byer og langs innfartsveiene?

– Det har i lenger tid blitt vanskeligere og vanskeligere å drive billigkjeder på småplasser. De beste nye butikkene ligger i større byer og gjerne ved innfartsveier.

– Hvor mange av de 13 butikkene dere legger ned, ligger på småplasser?

– En av dem er i Århus, på en veldig sekundær plassering. En er i Odense i et veldig konkurransetungt område. Resten er i små steder, forteller Kiwi-direktør Carsten Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så faller boligprisene

– Debatten handler ofte om dagligvarebutikker. Men søndagsåpningen gir også andre tapere. De som taper, er de mellomstore byenes kles-, sko- , sykkel-, jernvare- og andre faghandler, i tillegg til de små stedenes dagligvarebutikker, sier administrerende direktør John Wagner i DSK.

– At søndagen plutselig kommer i spill, betyr at folk er parate til å kjøre lenger for å handle, forklarer Wagner.

Danmarks Radio melder om en uant følge av at småsteder blir uten butikk:

Husprisene faller når butikkene forsvinner.

– Når den siste butikken stenger sine dører, faller eiendomsprisene mellom fem og ti prosent. Så det folk sparer ved å handle et annet sted, gir faktisk verditap på husene deres, sier lektor Jørgen Møller ved Center for Fysisk Planlægning ved Aalborg Universitet, til Danmarks Radio.

– Historieforfalsking om Danmark

– Det som har skjedd i Danmark, viser at vi kan forvente massedød av butikker i distrikts-Norge, konkluderer Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen driver nærmest med historieforfalskning når de påstår at liberaliseringen av åpningstidene var udramatisk i Danmark. At det blir dramatisk for småbutikker og småsamfunn, er det ingen tvil om, mener Tvinnereim.

Som statssekretær i den rødgrønne regjeringen hadde hun blant annet ansvar for Merkur-programmet, som gir støtte til små butikker i utkantstrøk.

– Merkurprogrammet er treffsikkert. Men de små midlene Merkur forvalter, vil ikke monne hvis man innfører søndagsåpne butikker her. Småbutikkene har små marginer. Og det er dyrere å holde søndagsåpent dersom de velger det for ikke å miste omsetning til konkurrenter, sier Tvinnereim.