Meny

SAS lukker døra for 27 ansatte

SAS-streiken i Danmark er over – for denne gang. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS nekter å ta tilbake 27 danske kabinansatte som ble suspendert under konflikten om flytting av personale til SAS' nye datterselskap Cimber.

SAS-ansatte valgte mandag å gjenoppta arbeidet etter en tre dager lang arbeidsnedleggelse. Bakgrunnen for at 27 av dem ikke får lov til å komme tilbake, er anklager om at de har sjikanert kolleger som valgte å gå på arbeid under konflikten.

– Vi har sett noen av våre ansatte stoppe kolleger og fortelle dem at de ikke skulle møte opp på arbeid. I tillegg har vi blant annet sett Facebook-oppdateringer og sms-er som oppfordret til uteblivelse fra arbeidet, sier SAS' pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen.

– Ganske uhørt

Arbeidslivsforskeren Henning Jørgensen mener det er et svært radikalt trekk å suspendere ansatte midt i en arbeidskonflikt.

– Det er ganske uhørt at SAS-ledelsen oppfører seg på denne måten. De respekterer slett ikke det danske konfliktløsningssystemet når de suspenderer ansatte som ledd i en faglig konflikt. Hvis argumentet er at de er blitt suspendert fordi de har sjikanert sine kolleger, så burde de ha meldt det til politiet i stedet, sier Jørgensen, som er professor ved Aalborg Universitet, til Politiken.

SAS-ledelsen har også truet med at de som ikke innfant seg på arbeidet innen mandag klokka 12, ville få sparken.

Les også: SAS-flyene går som normalt igjen etter dansk streik

Flytting til Cimber

Streiken har rammet opptil 40 prosent av selskapets flyginger fra København.

Bakgrunnen for konflikten er at SAS vil flytte 147 kabinansatte over i datterselskapet Cimber som et sparetiltak, noe som kan bety dårligere arbeidsvilkår. SAS kjøpte Cimber i desember i fjor.

Arbeidsretten slo søndag formiddag fast at kabinpersonalet måtte gjenoppta arbeidet, men SAS-arbeiderne overså påbudet. Først midt på dagen mandag var de tilbake, etter anbefaling fra sin egen fagforening CAU.

Les også: Streikende SAS-ansatte får siste frist, trues med sparken

Når eventuelt overføringen av kabinpersonalet er gjort, kan imidlertid streiken bli gjenopptatt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært