Meny

Norwegian og pilotene i klinsj: – Det kan eskalere

Styreleder Bjørn H. Kise møter pressen etter styremøte i Norwegian Air Shuttle på Fornebu mandag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene har så langt nektet å møte Norwegian-ledelsen, som mener flyselskapet ikke vil overleve dersom flygerens krav blir innfridd. Til sammen 650 piloter står klare til å streike om få dager dersom partene ikke kommer til enighet.
Fakta om Norwegian-streiken
• Fra lørdag morgen gikk 70 piloter i flyselskapet Norwegian ut i streik.

• Fra onsdag er det planlagt opptrapping som omfatter 650 piloter.
• Pilotene er ansatt i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway (NAN).
• I helgen erstattet Norwegian streikende piloter med mannskap fra andre leverandører og ble beskyldt for streikebryteri.
• Foreløpig er ni avganger innenriks i Norge kansellert tirsdag som følge av streiken.
(Kilder: Norwegian, NTB)

– Det er en veldig alvorlig situasjon for oss, for hele selskapet. Det kan komme til å eskalere sånn som det ser ut nå, sa styreleder Bjørn H. Kise etter et hastemøte i Norwegians hovedkontor mandag.

Til sammen 650 piloter vil bli tatt ut i streik onsdag dersom det ikke blir enighet mellom partene. Fram til nå har antallet vært 70.

Foreløpig blir ni innenlandsavganger kansellert tirsdag, viser oversikten fra Norwegian.

Flyselskapet ber reisende om å følge med på nettsidene i dagene framover.

– Vi forsøker så godt vi kan å opprettholde produksjonen for passasjerene, men det vil bli ganske mye forstyrrelser, sier Kise.

Les også: Styreleder: – Risikerer alle arbeidsplassene i Norwegian

Konkurs?

At Norwegian-ledelsen har ønsket konflikten for å kunne slå datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) konkurs, avviser styreleder Kise.

– Det har ikke vært diskutert, sa han flere ganger etter styremøtet.

Styrelederen tror ikke Norwegian vil overleve dersom de gir etter for pilotenes krav.

– Vi kan ikke overleve i nåværende størrelse, sa han.

Kise mener pilotene nå setter arbeidsplassene sine i fare, og mener de vil ha noe som ikke eksisterer.

– Her har pilotene framsatt et krav om at de skal ha tariffavtale med et annet selskap enn det de er ansatt i. Riksmeklermannen har sagt at det ikke eksisterer, man må ha arbeidsavtalen og tariffavtalen med selskapet man er ansatt i, framholdt han.

Vil ikke møtes

Ifølge Kise har ledelsen gjentatte ganger de siste dagene tatt initiativ til et møte med pilotenes fagforening Norwegian Pilot Union (NPU).

Mandag var det avtalt et møte, men NPU avlyste. Dette ville vært det første møtet mellom partene siden streiken brøt ut lørdag, da 70 piloter ble tatt ut i streik.

Les også: – Vi har ikke diskutert konkurs

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NTB at flyselskapet ikke fikk noen grunn til hvorfor de ikke ville stille.

Ifølge leder Halvor Vatnar i NPU var grunnen fra deres side at Norwegian-ledelsen ikke har villet si hva agendaen for møtet skulle være.

– Selskapet har ikke invitert oss til nye forhandlinger. Får vi en slik invitasjon, møter vi når som helst og hvor som helst, sier Vatnar i en pressemelding.

Ledelsen skal ha omtalt møtet som et drøftelsesmøte.

– Et drøftelsesmøte benyttes som oftest ved oppsigelser og avskjed. Ønsker selskapet et slikt møte vil vi stille opp, men da ønsker vi å bli informert om innholdet i møtet på forhånd, sier han.

Les også: Streik splitter Norwegian-ansatte

LO oppfordrer til boikott

Leder Gerd Kristiansen i LO oppfordrer organisasjonens medlemmer til å boikotte Norwegian mens flyselskapet piloter er i streik. Over 900.000 personer er medlem i et LO-forbund.

– LO-organiserte og ansatte bør ikke bruke Norwegian så lenge selskapet er i konflikt, sa Kristiansen da hun talte under en fylkeskonferanse i Harstad mandag, melder TV 2.

Populært