Meny

LO-topp advarer mot arbeidsvilkårene i flybransjen

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik mener arbeidskonflikten i Norwegian viser en bransje der arbeidsforholdene blir stadig tøffere.

– Vi er vitne til en nedadgående spiral i flybransjen, og lønnsvilkår er i fritt fall. Dette går til slutt ut over sikkerheten, sier Følsvik som selv har bakgrunn fra flybransjen, til Klassekampen.

70 skandinaviske piloter ble lørdag tatt ut i streik etter at meklingen mellom Norwegian og pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) brøt sammen. Onsdag trappes streiken opp til å omfatte over 650 piloter.

Les også: Finansavisen: Kjos vil slå datterselskap konkurs

Stort press

LO støtter Norwegian-pilotene og deres fagforbund, YS-forbundet Parat, i det Følsvik betegner som et av områdene der det er vanskeligst å forhandle om tariffavtaler.

– De ansatte er under et stort press, både i Norge og internasjonalt, og i dette markedet er det noen aktører som forsøker å finne alle smutthull som finnes i lov- og regelverk, sier Følsvik.

Norwegian-ledelsen peker på at pilotene i det heleide datterselskapet NAN er faste ansatte på svært god tariffavtale som leverer tjenester til morselskapet.

– Når ikke disse tjenestene kan leveres, må andre datterselskap i Norwegian-familien gjøre det. Disse har også tariffavtaler, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

– Bransjens beste

Han er også usikker på hva Følsvik egentlig mener.

– Sikter hun til pilotene i NAN som har bransjens kanskje beste betingelser og arbeidstidsordning?

Norwegian-sjef Bjørn Kjos understreket overfor NTB i helgen at selskapet benytter seg av mange leverandører, og at de står fritt til å velge blant dem.

– Norwegian Air Norway (NAN) – hvor de streikende pilotene er ansatt – står for 20 prosent av den totale flåten i Norwegian, og det skal vi fint greie å ta hånd om, sa Kjos.

Norwegian nekter nå sine ansatte å bruke egenmeldinger

Det går fram av en epost det streikerammede flyselskapet har sendt ut til sine ansatte.

I eposten slår selskapet fast at alle som fra i går, søndag 1. mars blir syke, må levere sykmelding allerede fra første fraværsdag, skriver Dagbladet.

Dersom man ikke levere et slik dokument, vil det regnes som ulovlig fravær og den ansatte vil trekkes i lønn, heter det i eposten. I tillegg truer Norwegian-ledelsen med «konsekvenser»:

«I tillegg kan dette medføre alvorlige konsekvenser for det videre ansettelsesforholdet», heter det i meldingen.

Norwegians pressekontakt, Lasse Sandaker-Nielsen sier selskapet har rett til å be om sykmelding.

– Norwegian følger folketrygdens bestemmelser, som sier at arbeidsgiver har rett til kreve sykemelding dersom det er rimelig grunn til å anta at fravær ikke skyldes sykdom, sier Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært