Meny

Ny rapport fra Agri Analyse:

– Norge er åpnere for import enn både USA og EU

MED OVERRASKENDE TALL: – Norge er mindre proteksjonistisk enn både EU og USA i sin handelspolitikk, sier Torbjørn Tufte i Agri Analyse. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har mindre tollhindringer enn EU og USA og har liten interesse av den omstridte TTIP-avtalen. USA og EU vil neppe ha Norge med i TTIP.

Det er de overraskende konklusjonene i en utredning Torbjørn Tufte har laget ved landbrukets utredningskontor Agri Analyse, som ble presentert fredag.

– I global handel er Norge åpnere enn EU og USA. Særlig i handelen med industrivareri. På landbruk er vi omtrent som resten av verden, sier Tufte til ABC Nyheter

Der er noen av konklusjonene også stikk i strid med andre utredninger:

Den omstridte handelsavtalen TTIP som USA og EU forhandler om, vil ikke ha særlig negative virkninger for Norge dersom den blir til virkelighet.

Les også: – TTIP gjør at Washington vil styre Norge

Her er tallene:

I tiår etter tiår har diskusjonen om landbrukstoll, ikke minst ostekrigen med EU, gitt inntrykk av Norge som svært så proteksjonistisk - altså et land som hindrer import ved hjelp av toll.

Nå dokumenterer Tufte at Norge ligger midt i løypa når det gjelder tollvern på landbruk og bruker langt mindre tollvern på industrivarer enn USA og EU:

Slik er tallene for landbruksvarer:

  • USA innfører 43 prosent av importverdien tollfritt
  • EU innfører 47 prosent av importverdien tollfritt
  • Norge innfører 44 prosent av importverdien tollfritt

På industrivarer er forskjellen mer iøyenfallende:

  • USA innfører 51 prosent av importverdien tollfritt
  • EU innfører 60 prosent av importverdien tollfritt
  • Norge innfører 96 prosent av importverdien tollfritt

Les også: Vi kjøpte oster fra EU for 11,9 prosent mer i 2014

EU med opptil 605 prosent toll

Statistikkene har Tufte hentet fra Verdens handelsorganisasjon WTO.

I WTO har medlemslandene avtalt hvor stor toll de kan legge på varer, produkt for produkt.

Agri Analyses nye rapport «TTIP-forhandlingane i lys av samhandelen mellom EU og USA» viser også at Norge i langt mindre grad enn andre land benytter seg av disse rettighetene.

USA kan i gjennomsnitt legge 3,3 prosent toll på industrivarer, og opererer med 3,2. På landbruk håndhever de hele spillerommet på 4,7 prosent.

EU kan i gjennomsnitt legge 3,9 prosent på industrivarer, men får av tekniske grunner operere med 4,2. På landbruk bruker EU 13,2 prosent av taket på 13,7 prosent.

Norge kunne i snitt lagt 3,2 prosent toll på industrivarer, men utnytter bare 0,5 prosent. På landbruk er taket for Norge 132 prosent. Men vi håndhever 53,2 prosent.

– Norge har høye tollsatser på landbruksvarer. Fordi både EU og USA produserer så nær verdensmarkedspris, betyr disse små prosentene god beskyttelse. De er handelshindre, sier Tufte.

Han nevner at der det trengs, opererer EU med opptil 605 prosent på en bestemt meierivare. USA har opptil 350 prosent toll i bryggeri- og tobakksektorene.

Ugunstig å slippe Norge inn i TTIP?

Analysen argumenterer også for at anslagene for norske tap dersom USA og EU blir enige om sin omstridte TTIP-avtale, gir et helt feil inntrykk. Agri Analiyse advarer mot at Norge skal forsøke å få til en egen handelsavtale med USA dersom TTIP blir til virkelighet.

– Civita gir et helt feil bilde. Potensielle tap for norsk fiskeeksport er minimale. Tapene for landbasert næringsmiddelindustri i Norge kan bli formidable, sa daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug til ABC Nyheter onsdag.

– Alle snakker om Norge skal koble seg på TTIP. Jeg tror ikke EU og USA bryr seg mye om å få med tredjeland, sier Torbjørn Tufte.

– Hele verden har jo fri tilgang til Norge, unntatt landbruk. Hvis USA skal ha interesse av å koble oss på, skal de til gjengjeld gi fri tilgang på fisk. Det eneste Norge kan gi dem, er på landbruksvarer. Men Norge ligger klint oppi en av verdens største landbrukseksportører, EU, sier han.

– Også EU har fri tilgang til oss, unntatt landbruk. Men på landbruk har de en kjempegod tilgang gjennom protokoll 3 og Artikkel 19 i EØS-avtalen. De vil neppe gi opp sin fordel til beste for USA, og samtidig gi Norge bedre markedsadgang for fisk, tror Tufte.

Privatøkonomi
Populært