Merkel og Tsipras i samtaler før euromøte

Merkel lar seg ikke imponere over Hellas, men tok seg tid til 50 minutter på telefonen med sin greske kollega. Foto: Reuters
Merkel lar seg ikke imponere over Hellas, men tok seg tid til 50 minutter på telefonen med sin greske kollega. Foto: Reuters

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble får gjennomgå i gresk presse samme dag som Hellas skal be eurolandene forlenge kriselånene til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland er blant landene som står fremst i køen av kritikere som mener det er uaktuelt å la Hellas få forlenget det nåværende kriselånet uten å få noen garantier i retur. Før fredagens møte er frontene fremdeles så steile at det spekuleres på om problemet lar seg løse før låneprogrammet utløper ved månedsskiftet.

Finansministrene fra de 19 eurolandene skal fredag ettermiddag møtes i Brussel for å diskutere Hellas' forslag til hvordan låneprogrammet kan forlenges med seks måneder.

Torsdag presenterte Hellas sin søknad om forlengelse, men uten å kunne tilby noe til gjengjeld som Tyskland ville godta, skriver AFP.

– Forslaget holder ikke mål, var Schäubles reaksjon, ifølge nyhetsbyrået.

Som svar velger gresk presse å fyre opp stemningen før fredagens møte i Brussel. «Schäuble splitter Europa», heter det på forsiden av venstreorienterte Avgi, mens en annen avis hevder at «Schäuble tørster etter blod».

Mer støtte

Men Tyskland er ikke alene om å kreve at Hellas må akseptere og overholde sine nåværende betingelser for låneprogrammet. Portugal, som selv måtte innføre tøffe reformer for å få økonomien på rett kjøl, mener grekernes oppførsel er uakseptabel.

– Det Hellas ber om, ville ikke vært mulig for noen andre. Hvis jeg ber om lån fra en bank, så må jeg forplikte meg til å betale det tilbake. Og jeg må garantere for sikkerheten. Det finnes ingen annen måte å gjøre det på, sier Portugals finansminister Maria Luis Albuquerque før møtet fredag.

Bakgrunn: Tyskland avviser Hellas' bønn om utsettelse

Glimt av håp

Reaksjonene i finansmarkedene er nervøse foran møtet i Brussel, men det var et glimt av håp om mulig løsning på konflikten da det ble kjent at Tysklands statsminister Angela Merkel hadde hatt en telefonsamtale med grekernes statsminister Alexis Tsipras torsdag, og at det var en samtale med «positiv stemning».

Reuters trekker fram at samtalen, som varte i 50 minutter, var de to regjeringssjefenes første konversasjon av betydning siden Tsipras overtok regjeringsmakten i Hellas 25. januar.

USA forsøkte på sin side torsdag å presse EU og Hellas enighet om varigheten av kriselånene.

Les også: Tyskland lemper ikke på greske reformkrav

«Trojansk hest»

Det greske brevet som ble lagt fram torsdag, var skrevet med nøye utvalgte ord og kan derfor fungere som en trojansk hest, frykter tyskerne. Tyskland sitter på EUs største lommebok og har makt til å kaste Hellas ut av eurosonen hvis nødvendig.

Tsipras ringte også til Frankrikes president François Hollande torsdag, som ifølge en gresk tjenestetalsmann lover å ta opp saken med Merkel når hun besøker Hollande i Paris fredag.

Reuters har sett brevet som Hellas leverte torsdag. I brevet lover Hellas å oppfylle forpliktelsene overfor alle kreditorene, samt å anerkjenne det eksisterende låneprogrammet i regi av EU og Det internasjonale pengefondet som juridisk rammeverk for avtalen. Hellas lover videre å avstå fra ensidige handlinger som kan undergrave budsjettmålene.

Personvernpolicy