Acta betaler millioner i erstatning til småsparere

BORTE: Skiltet til Acta Kapitalforvaltning på Solli Plass i Oslo, fra da de drev sin virksomhet derfra. I dag har selskapet Acta ingen aktive foretak i Norge lenger. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
BORTE: Skiltet til Acta Kapitalforvaltning på Solli Plass i Oslo, fra da de drev sin virksomhet derfra. I dag har selskapet Acta ingen aktive foretak i Norge lenger. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

11 småsparere får utbetalt millioner i erstatning fra Acta, etter å ha fått dårlige råd om økonomiske investeringer. Sakene skulle opp for retten, men nå inngår Acta et forlik med småsparerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 småsparere fikk medhold i sine klager til Finansklagenemda om at Acta har gitt dem dårlige råd før investeringer. Acta har likevel ikke sagt seg villig til å betale erstatning til klagerne – før i dag.

For Forbrukerrådet sa seg villig til å hjelpe småsparerne til retten, ettersom Acta ikke innrettet seg etter Finansklagenemdas uttalelse. Den første rettsaken skulle etter planen opp i Kristiansand tingrett i morgen.

– For oss var det prinsipielt viktig å gå inn i disse sakene fordi når du har vunnet frem i en nemd, så har forbrukerne fått bekreftet at de har rett, og det skal de også ha i praksis, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen til ABC Nyheter.

For hver rettssak hadde Forbrukerrådet påtatt seg å dekke inntil 200 000 kroner av motpartens saksomkostninger, opplyser Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: Acta kritiseres for å ha utnyttet pensjonist

– Forbrukerne hadde en god sak

Sakene som skulle opp i retten, omhandler for det meste salg av investeringer i aksjeselskaper, og om rådgivingen fra Acta var for dårlig for kundene.

På spørsmål om hvorfor Acta velger å inngå forlik istedenfor å møte småsparerne i retten, har Jensen følgende teori:

– Jeg vet jo ikke det, men Acta hadde tapt i Finansklagenemda, så sånn sett hadde disse forbrukerne en god sak, sier han.

Forbrukerrådet kan foreløpig ikke opplyse om hvor store erstatningssummer det er snakk om.

– Vi har ikke oversikt over hvor mye det er i kroner og øre enda. Det er såpass ferskt at vi må bruke litt tid på å få oversikt, opplyser Jensen til ABC Nyheter.

Les også: Acta Kapital kaster kortene

Forbindes med Norges største innsidesak

Statistikk fra Finansklagenemnda viser at de har mottatt 287 klager på Acta alene etter salg av spareprodukter. Acta driver ikke lenger virksomhet i Norge, etter at de mistet konsesjonen på sitt siste foretak som var i drift her i fjor.

– Acta er et selskap som har vært under lupen av mange. Finanstilsynet alene har tatt fra dem to eller tre konsesjoner til å drive virksomhet i Norge, opplyser Jensen til ABC Nyheter.

Det er det samme Acta som sto bak det som er omtalt som Norges største innsidesak, da Acta-gründer Fred Anton Ingebrigtsen og seks andre ble dømt til mellom ett og ni års fengsel i 2012.

Les mer om innsidesaken her: Klart for nytt Acta-maraton i retten

Personvernpolicy