Meny

IEA spår beskjeden oljeprisoppgang

En pumpe ved en oljeinstallasjon i nærheten av Denver i Colorado. IEA tror USA beholder posisjonen som verdens fremste bidragsyter til veksten i oljeproduksjonen de neste fem årene. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisene kommer bare til å ta seg delvis opp etter fallet, tror Det internasjonale energibyrået. IEA spår at olja koster 73 dollar fatet i 2020.

Oljeprisens utvikling vil verken fremskynde økonomisk vekst eller begrave USAs kostbare skiferoljeproduksjon, slår IEA fast i tirsdagens rapport om prognosene for det globale oljemarkedet de neste fem årene.

Stor produksjon og dempet etterspørsel bidro til at oljeprisen stupte fra 115 dollar fatet i juni i fjor til en bunnotering på 45 dollar fatet i januar. IEA anslår at prisene kommer til å stabilisere seg på et nivå som er betraktelig lavere enn de siste tre årenes rekordnoteringer.

– Markedets etterjustering kommer trolig til å skje relativt hurtig, men den kommer til å bli relativt begrenset i omfang, skriver IEA i rapporten.

Les også: Økonomer frykter resesjon i Norge med lav oljepris

Nytt kapittel

IEA anslår at råoljeprisene vil styrkes fra dagens prisnivå på rundt 50-55 dollar fatet til 73 dollar fatet i 2020.

– Det globale oljemarkedet ser ut til å ta fatt på et nytt kapittel i sin historie, påpeker byrået, som slår fast at oljeprisens utvikling ikke vil vippe USA av tronen som verdens fremste bidragsyter til veksten i oljeproduksjonen..

– Prisjusteringen kommer til å føre til en pause, men ingen slutt på den nordamerikanske tilbudsfesten, sier IEA.

Les også: Analytiker: – Lav oljepris kan koste tusenvis jobben

Demper jubelen

IEA trosser dermed enkeltes spådommer om at USAs skiferproduksjon står overfor et mer dramatisk vekstfall. Byrået tror veksten i tilførselen av amerikansk lettolje i første omgang kommer til å stagge betraktelig, før produksjonen når 5,2 millioner fat per dag innen 2020.

Prisraset har skapt jubel i land med stort oljeforbruk, ettersom lave drivstoffpriser ofte betyr sterkere økonomisk vekst. Men i sum blir langtidsvirkningene mer beskjedne enn det som kanskje er forventet, skriver IEA.

– Oljeprisfall som sammenfaller med synkende vekst i etterspørselen, vil ikke stimulere økonomien like kraftig, skriver byrået.

Les også: Slik tjener Norge på oljeprisfallet

Skifer seiler opp

Oljekartellet OPECs beslutning i høst om å opprettholde et høyt produksjonsnivå forsterket det kraftige prisfallet. En rekke OPEC-land har langt lavere produksjonskostnader enn for eksempel USA og Norge, og analytikere tror kartellet bevisst ville senke prisene for å utkonkurrere amerikanerne som har pumpet stadig mer skiferolje inn i markedet.

OPEC har vanligvis spilt rollen som stabilisator for det globale oljemarkedet. Kartellets beslutning om å la markedet balansere seg selv, kan i praksis føre til at USAs skiferoljeproduksjon overtar rollen som stabilisator, mener IEA.

Russland taper

Rapporten utpeker Russland som den største taperen i oljemarkedet de neste fem årene.

– Russland, som står overfor en perfekt storm av priskollaps, internasjonale sanksjoner og devaluering av valuta, kommer trolig til å stå fram som industriens største taper, mener IEA.

Privatøkonomi
Populært