Meny

Storbank skal ha hjulpet kunder med å unndra skatt

Lekkede dokumenter avslører at HSBCs sveitsiske bankvirksomhet hjalp rike kunder med å unndra skatt og gjemme millioner av kroner fra beskatning, ifølge en rapport. (Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale storbanken HSBC anklages for å ha hjulpet tusenvis av rike kunder med å gjemme bort formuer og dermed unndra skatt.

Banken innrømmer at deres sveitsiske kontor begikk feil etter anklager om at banken hjalp rike kunder med å unndra og skjule skattepliktige millioner.

– Vi erkjenner og står til ansvar for tidligere ettergivenhet og kontrollsvikt, uttaler den britiske banken HSBC etter avsløringene som er gjengitt i blant annet Le Monde, The Guardian og Aftenposten.

Norske kunder

Aftenposten skriver at 111 klienter med tilknytning til Norge hadde 2,8 milliarder kroner på konto i HSBC i Sveits. I andre land har skattemyndighetene dratt inn milliarder av kroner som følge av lekkasjen.

Skatteetaten her hjemme vil nå be om utlevering av de lekkede bankdataene fra Sveits. Det er ikke ulovlig å ha penger i en sveitsisk bank, og det er derfor grunn til å tro at mange av de 111 norske klientene ikke har gjort noe galt. Men listene inneholder også små og store formuer som de norske klientene forsøkte å skjule, ifølge Aftenposten.

Over 100.000 klienter

Storavisene siterer dokumenter fra 2006 og 2007 som gravejournalister i International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har analysert. De viser at bankgiganten satte opp kontoer til internasjonale forbrytere, korrupte forretningsfolk, politikere og kjendiser. I alt omfatter SwissLeaks navn på over 100.000 klienter fra HSBCs avdeling i Genève. Klientene er fra 203 forskjellige land.

På en liste over 61 kjente personer som er offentliggjort på Swiss Leaks, er blant andre modellen Elle Macpherson, skuespiller Joan Collins, musiker Phil Collins, fotballspilleren Diego Forlán, designer Diane von Fürstenberg, kong Abdullah av Jordan og skuespiller Christian Slater.

Gravejournalistene fikk dokumentene av Herve Falciani, en tidligere IT-ansatt i banken. Falciani er nå tiltalt for næringsspionasje.

I bankens sveitsiske filial fikk kundene rutinemessig ta ut store summer i kontanter, ofte i valuta som ikke benyttes i Sveits, skriver The Guardian.

Dokumentene antyder at HSBCs ansatte var klar over klientenes hensikt med å skjule pengene for nasjonale myndigheter i hjemlandet.

Innrømmer feil

HSBC svarer på anklagene med blant annet å påpeke at dens sveitsiske filial ikke hadde blitt fullstendig integrert i konsernet etter oppkjøpet i 1999. De aktuelle dokumentene stammer fra 2006 og 2007, ifølge banken.

Den sveitsiske banksektoren er viden kjent for sitt hemmelighold, og sveitsiske bankers tidligere praksis kan ha ført til at HSBC hadde «et antall klienter som muligens ikke føyde seg helt etter gjeldende skatteforpliktelser», heter det fra konsernet.

Banken sier videre at selskapet, og særlig deres sveitsiske filial, har gått gjennom store endringer de siste årene, og at antallet privatkunder i banken i Sveits har falt fra 30.412 i 2007 til 10.343 i 2014.
Privatøkonomi
Populært