Meny

– Euroen vil kollapse hvis Hellas går ut

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis advarer mot å skyve Hellas ut av eurosonen. Foto: Kostas Tsironis (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Hellas tvinges til å forlate eurosonen, kommer andre til å følge etter og hele valutasamarbeidet falle fra hverandre, tror den nye greske finansministeren.

Hellas' venstreorienterte regjering forsøker å reforhandle avtalen om tilbakebetaling av gjeld til kreditorene og har begynt å endre innstrammingspolitikken den forrige regjeringen innførte.

Hellas' gjeldsproblemer må løses ved at innstrammingspolitikken avvises for hele eurosonen, understreker den greske finansministeren Yanis Varoufakis i et intervju med den italienske TV-kanalen RAI. Hellas har nå en gjeld på over 170 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Les også: – Hellas ber ikke om forlengelse av krisepakke

– Euroen er skjør, den er som et korthus. Hvis du fjerner det greske kortet, kommer de andre til å falle sammen, sier han.

Eurosonen risikerer å falle fra hverandre hvis den ikke innser det faktum at ikke bare Hellas, men også andre land ikke er i stand til å tilbakebetale sin gjeld under dagens betingelser, mener Varoufakis.

Les også: Moody's truer med å nedgradere Hellas

– Jeg vil advare alle som måtte tenke på å amputere Hellas fra Europa av strategiske årsaker, for det er veldig farlig. Hvem vil komme etter oss? Portugal? Hva vil skje hvis Italia finner ut at det blir umulig å fortsette å bære innstrammingspolitikkens tvangstrøye? spør han.

Les også:

IMF: – Vi forhandler ikke med Hellas om gjeld

 Hellas og Tyskland på kollisjonskurs

Privatøkonomi
Populært