Meny

Hellas og Tyskland på kollisjonskurs

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis (t.h.) møtte torsdag Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i Berlin. Men de to ble knapt enige om noe som helst. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland ber den nye greske regjeringen legge valgløftene til side og holde seg til gjeldsavtalen med EU. Ikke tale om, lyder svaret fra Aten.

– Hellas vil ikke lenger ta ordre, spesielt ikke ordre på epost, fastslo Hellas' nye statsminister Alexis Tsipras da han torsdag holdt sitt første innlegg i den nye nasjonalforsamlingen.

Han lovet også å få en slutt på sparepolitikken en gang for alle og avviste at den nye regjeringen, som er dominert av venstreorienterte Syriza, vil gå tilbake på sine valgløfter.

– Hellas er ikke lenger en ynkelig partner som sitter på skolebenken for så å gå hjem og gjøre hjemmelekser. Hellas har sin egen stemme, sa han.

Regjeringen fikk samme kveld støtte av om lag 5.000 grekere som samlet seg til demonstrasjon i sentrum av Aten. Mange roste de nye makthaverne for å forsvare interessene til det greske folk.

Les også: EØS-milliardene langt fra løsning

Hardt mot hardt

Tyskland og Hellas ser dermed ut til å sette hardt mot hardt i diskusjonen om hvorvidt Hellas fortsatt skal følge den økonomiske politikken som EU har krevd i bytte mot kriselånene som holder den greske økonomien flytende.

– Vi er enige om å være uenige, lød budskapet fra Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble etter møtet med Hellas' nye finansminister Yanis Varoufakis torsdag.

Varoufakis' mente imidlertid at selv det var en overdrivelse.

– Fra mitt ståsted ble vi ikke engang enige om å være uenige, repliserte han.

Rundtur i EU

Den greske finansministeren har de siste dagene gjort et poeng ut av at Hellas ikke ber om gjeldssletting, kun om lettere betingelser slik at landet får mer rom til å skape vekst. Når Hellas kan vise til solid vekst, skal hele lånet tilbakebetales, lover han

Både han og Tsipras har denne uken reist fra den ene europeiske hovedstaden etter den andre for å søke støtte. Både London, Paris og Roma ble informert om Hellas' alternative plan, før reisen ble avsluttet i Berlin, der motstanden mot å lette på lånebetingelsene er størst.

Turbulent børs

Turen har også påvirket børsen i Aten, som i begynnelsen av uken opplevde markant oppgang før den falt med 6 prosent torsdag morgen.

Nedgangen knyttes til Den europeiske sentralbankens beskjed dagen før om at den ikke lenger vil låne penger til greske banker med Hellas' statsgjeld som garanti. Avgjørelsen flytter en stor lånebyrde over på Hellas' egen sentralbank.

Men i Aten har utspillet tilsynelatende ikke ført til bekymring.

– Hellas lar seg ikke presse ettersom demokratiet i Europa ikke lar seg presse, sa Tsipras til de folkevalgte i Aten.

Han beskrev dessuten rundturen til de andre EU-landene som en suksess.

– På bare én uke har vi fått støttespillere som vi ikke har hatt de siste fem kriseårene, sa han.

Privatøkonomi
Populært