Meny

EØS-milliardene langt fra løsning

Det står om mange milliarder når EU og EFTA-landene forhandler om nye EØS-midler. Partene er fortsatt langt fra enige. Foto: Dado Ruvic (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er fortsatt langt fra en løsning, sier Norges forhandlingsleder etter det første formelle møtet med EU om de nye EØS-midlene siden mai.

– Vi konstaterer en viss bevegelse, men egentlig ganske lite, og vi står langt fra hverandre når det gjelder både beløp og innhold, sier EU-ambassadør Atle Leikvoll til NTB etter å ha møtt EUs forhandlingsleder i Brussel torsdag.

Det var det første formelle møtet mellom forhandlingslederne siden mai. Leikvoll mener tross små fremskritt å se en reell vilje til å få ting fremover.

EØS-midlene regnes av mange som prisen EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein betaler for adgang til EUs indre marked. Formelt er det et bidrag til utjevning av økonomiske og sosiale forskjeller i Unionen.

Forrige femårsperiode var på 1,8 milliarder euro og utløp i april. Men denne gangen krever EU betydelig mer. Og Unionen har ikke gått bort fra kravet om at det skal opprettes et eget fond til bekjempelse av ungdomsledighet, noe Norge ikke vil gå med på.

– De må vise at de er rede til å forhandle på et fornuftig nivå, sier Leikvoll før partene skal møtes igjen om en måneds tid.

Privatøkonomi
Populært