Meny

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeeksperter og en samlet bransje er enige om at Eldar Sætre er rett mann for jobben som Statoils toppleder.

Markedsanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er en av mange analytikere som hele tiden ment at Eldar Sætre ville vært beste mann for jobben, i hvert fall hvis Statoil skulle plukke fra egne rekker:

– Jeg har flere ganger sagt at han er den best kvalifiserte for jobben av de interne kandidatene. Han kjenner både selskapet og dets portefølje svært godt og vil derfor være i en god posisjon til å gjøre en flott jobb, sier Omdal til E24.

I utgangspunktet ville 58-åringen ikke ha jobben fordi han mente han var for gammel.

Onsdag morgen kom nyheten om at Sætre har ombestemt seg og tar jobben som ny konsernsjef i Statoil på permanent basis.

Stor tillit

Professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger har fortid som sjeføkonom i Statoil og kjenner Sætre godt:

– Han nyter stor tillit både internt og eksternt, og vil kanskje spesielt med sin økonomibakgrunn ha appell i finansmarkedet, sier han til DN.no.

Les også: Ny Statoil-sjef: - Jeg var ikke forberedt på dette

– En ekstern kandidat ville muligens hatt enda bedre forutsetninger til å se virksomheten med friske øyne. Men det ville kommet med en kostnad i form av manglende organisasjons- og industriinnsikt. Dette har derimot Sætre i rikt monn, og styret ser ut til kanskje å ha vektlagt tryggheten dette skaper, mer enn et eventuelt behov for omveltning, sier Mohn.

Fornøyde leverandører

Bransjeorganisasjonen Norsk Industri gratulerer Sætre og Statoil med et godt valg:

– Han har stor innsikt i både nasjonale og internasjonale forhold i en industri som har utfordrende tider, men også mange muligheter for stor verdiskaping i årene fremover, sier bransjesjef Runar Rugtvedt for Norsk Industri Olje & Gass.

– Han var den klart beste kandidaten, sier Stig Lægreid, konserntillitsvalgt i NITO i Statoil.

Lægreid er spesielt glad for at Sætre er tydelig om satsing på utnyttelse av norsk sokkel.

– Det er bra for selskapet og for Norge. I tillegg vil han ha en tydeligere miljøprofil, med satsing på grønn energi i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Det er veldig positivt, også for norsk teknologimiljø og utvikling av ingeniørarbeidsplasser, sier Stig Lægreid.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært