Meny

Norge og EU starter harde landbruksforhandlinger

Handel med ost og andre landbruksvarer sto på menyen da Norge og EU satte seg til forhandlingsbordet tirsdag. Illustrasjonsfoto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har ingen ting å gi, er beskjeden fra Norges Bondelag når nye forhandlinger om EUs innpass på det norske landbruksmarkedet starter.
Fakta om landbrukshandel mellom Norge og EU
• Rundt to tredeler av norsk import av landbruksvarer kommer fra EU.

• Landbrukshandelen er ikke omfattet av EØS-avtalens bestemmelser om fri vareflyt. Norge og EU forhandler i stedet om egne avtaler om markedsadgang gjennom tollfrie og tollreduserte kvoter.
• Tirsdag innledet Norge og EU nye forhandlinger. Avdelingsdirektør Anders Erdal i UD er Norges forhandlingsleder.
• Forhandlingene forankres i EØS-avtalens artikkel 19, som tar til orde for gradvis markedsliberalisering som skal skje innenfor partenes landbrukspolitikk.
• Forrige avtaleverk trådte i kraft i 2012 og ga EU en tollfri ostekvote på 7.200 tonn. Norge endret tollregime på visse oste- og kjøttprodukter samme år, og EU krevde raskt forhandlinger om nye kvoter.

Norske og europeiske embetsfolk møttes i Oslo tirsdag for å starte dragkampen om en ny avtale for handel med landbruksvarer. Den kampen kan bli både langvarig og hard.

Selv en liten økning i EUs tollfrie kvoter vil gi store utslag for norsk landbruk, mener Norges Bondelag.

– Allerede i dag er det import som tar veksten i det norske forbrukermarkedet. Å utvide importmuligheten vil ødelegge regjeringens ambisjoner om økt matproduksjon i Norge, sier leder Lars Petter Bartnes.

– Det er ingen ting å gi. Det er med dagens handelsbalanse mellom EU og Norge et bytteforhold der vi importerer ni ganger mer enn det vi eksporterer. Det gir ingen balansert utvikling, sier han til NTB og ber regjeringen tråkke på bremsen.

Les også: Erna Solberg lover å holde igjen på landbruksimport fra EU

Tøffe tak

Forrige forhandlingsrunde ga blant annet en tollfri ostekvote på 7.200 tonn. Statsminister Erna Solberg har sagt til ABC Nyheter at regjeringen ikke har ambisjoner om å øke importen av landbruksvarer fra EU-landene.

Men europaminister Vidar Helgesen (H) har gjort det klart at han venter tøffe tak og «ambisiøse og offensive krav fra EU-siden». Delvis på grunn av Norges omstridte tolløkning på ost og kjøtt.

EU har reagert sterkt på den såkalte ostetollen fra 2012 og kan velge å jekke opp kravet om tollfrihet betydelig som svar. Det er imidlertid ikke kjent hvor stort kravet er.

Press

EU har også flere grunner til å prøve å sikre nye markedsrettigheter. Russiske straffetiltak presser europeisk landbruk, og samtidig faller melkeprisene i Europa.

– I en tøff forhandlingssituasjon er det enda viktigere at regjeringen står på de norske interessene, sier Bartnes.

– Det er viktig å ha med seg at til tross for ostetollgrepet er det økt import av melkeprodukter til Norge, sier han.
Privatøkonomi
Populært